Doorgaan naar hoofdcontent

Wine & dine bij Vineum

Zoveel aanraders in één avond dat ik niet weet waar ik moet beginnen.

Dus begin ik maar gewoon met de aanbeveling een Wine & dine club te beginnen met een groep mensen die net als jij groot liefhebbers zijn van top eten en precies de goede wijn. Dan kun je zo heerlijk tot in de finesses bespreken wat zo verrassend is aan wat er op je bord ligt en wat er in je glas zit èn wat dat dan met elkaar doet.

Wat ook prettig is, is even compleet het idee van tijd kwijtraken en volledig opgaan in de verhalen van je tafelgenoten en natuurlijk de verhalen van de sommelier. De plek die ik daarvoor kan aanraden is restaurant Vineum aan de Eendrachtsweg in Rotterdam. Alsmaar rechtdoor vanaf het centraal station: appeltje eitje.

Voorgerecht (op de foto)

Coquilles St. Jacques in de schelp geserveerd met gemarineerde akkerzwammetjes, Aceto Balsamico parels, hazelnootcrème, beurre noisette en schuim van “Comté” kaas
Mooie smaken en verrassend ook die aceto balsamico parels die eruit zien als kaviaar. Want je ogen verwachten zoutbommetjes en geen zure bommetjes. Samen met de andere zilte ingrediënten echt super lekker. Bij de coquilles een Rioja branco. Een Spaanse witte wijn met houtrijping die zeker niet de boventoon voerde door de balsamico en schuim van Comté.

Tweede gerecht

Tagliatelle met verse truffel, room, rucola cress en “Parmezaanse” kaas
Bij dit gerecht een heerlijke rijpe Barolo uit 2005: klassiek genieten!

Derde gerecht

Op de huid gebakken Corvina filet met gekonfijte aardappel, zacht gegaarde witlof, gefrituurde ui en Beurre Rouge met een hele verrassende wijnkeuze die ervoor zorgde dat ik nog even vasthield aan mijn glas witte wijn. Want ik verwachtte niet dat de rode Grand vin de Bordeaux bij deze vis zou passen. Gelukkig ben ik nogal nieuwsgierig van aard en open minded genoeg om het serieus te proberen en wat blijkt: lekker! Het is een Bordeaux van 100% merlot, dus geen straffe tanines en bovendien gekoeld geserveerd waardoor de kracht van de wijn wat ingehouden wordt.

Nagerecht

Verschillende kazen waar helaas minder woorden aan besteed worden dan ze verdienen, maar ze zijn wel perfect op temperatuur en met een Madeira van Blandy's erbij die ik erg lekker vond: Alvada. Een blend van Malvasia en Boal druiven.

Om als wijnclub iets op te steken werd er twee keer een wijn blind geserveerd om te raden naar de herkomst. Dat is heel leerzaam omdat je dan heel technisch en zonder vooroordeel gaat proeven. Met daarna ook een goede uitleg wat er nu zo typerend herkenbaar was. Het ging de groep trouwens niet slecht af.

Al met al een hele geslaagde avond die hopelijk nog veel meer van dit soort smakelijke vervolgen krijgt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.