Doorgaan naar hoofdcontent

Wine & dine bij Vineum

Zoveel aanraders in één avond dat ik niet weet waar ik moet beginnen.

Dus begin ik maar gewoon met de aanbeveling een Wine & dine club te beginnen met een groep mensen die net als jij groot liefhebbers zijn van top eten en precies de goede wijn. Dan kun je zo heerlijk tot in de finesses bespreken wat zo verrassend is aan wat er op je bord ligt en wat er in je glas zit èn wat dat dan met elkaar doet.

Wat ook prettig is, is even compleet het idee van tijd kwijtraken en volledig opgaan in de verhalen van je tafelgenoten en natuurlijk de verhalen van de sommelier. De plek die ik daarvoor kan aanraden is restaurant Vineum aan de Eendrachtsweg in Rotterdam. Alsmaar rechtdoor vanaf het centraal station: appeltje eitje.

Voorgerecht (op de foto)

Coquilles St. Jacques in de schelp geserveerd met gemarineerde akkerzwammetjes, Aceto Balsamico parels, hazelnootcrème, beurre noisette en schuim van “Comté” kaas
Mooie smaken en verrassend ook die aceto balsamico parels die eruit zien als kaviaar. Want je ogen verwachten zoutbommetjes en geen zure bommetjes. Samen met de andere zilte ingrediënten echt super lekker. Bij de coquilles een Rioja branco. Een Spaanse witte wijn met houtrijping die zeker niet de boventoon voerde door de balsamico en schuim van Comté.

Tweede gerecht

Tagliatelle met verse truffel, room, rucola cress en “Parmezaanse” kaas
Bij dit gerecht een heerlijke rijpe Barolo uit 2005: klassiek genieten!

Derde gerecht

Op de huid gebakken Corvina filet met gekonfijte aardappel, zacht gegaarde witlof, gefrituurde ui en Beurre Rouge met een hele verrassende wijnkeuze die ervoor zorgde dat ik nog even vasthield aan mijn glas witte wijn. Want ik verwachtte niet dat de rode Grand vin de Bordeaux bij deze vis zou passen. Gelukkig ben ik nogal nieuwsgierig van aard en open minded genoeg om het serieus te proberen en wat blijkt: lekker! Het is een Bordeaux van 100% merlot, dus geen straffe tanines en bovendien gekoeld geserveerd waardoor de kracht van de wijn wat ingehouden wordt.

Nagerecht

Verschillende kazen waar helaas minder woorden aan besteed worden dan ze verdienen, maar ze zijn wel perfect op temperatuur en met een Madeira van Blandy's erbij die ik erg lekker vond: Alvada. Een blend van Malvasia en Boal druiven.

Om als wijnclub iets op te steken werd er twee keer een wijn blind geserveerd om te raden naar de herkomst. Dat is heel leerzaam omdat je dan heel technisch en zonder vooroordeel gaat proeven. Met daarna ook een goede uitleg wat er nu zo typerend herkenbaar was. Het ging de groep trouwens niet slecht af.

Al met al een hele geslaagde avond die hopelijk nog veel meer van dit soort smakelijke vervolgen krijgt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Paté van tonijn

Goed excuus om te shoppen, zo'n zomeruitdaging... Want als ik Portugese recepten ga testen, lijkt het me serieus lekkerder smaken als het in Portugees servies geserveerd wordt en op de foto gaat. Deze kleine Portugese schaaltjes zijn voor een Delftse als ik zo lekker vertrouwd blauw-wit en de onderkant zo mediterraan terracotta geglazuurd. Het zijn ideale schaaltjes voor de zogenaamde 'petiscos', de tapas van Portugal: borrelhapjes dus. Als eerste een super eenvoudig recept waar je echt van kunt genieten op een stukje stokbrood of geroosterd brood. Het komt uit het boek Piri piri & sardientjes van Tessa Kiros. Paté van tonijn: Laat 100 gram tonijn in olie en 2 ansjovisjes in olie uit een blikje uitlekken en doe het in een bakje samen met 100 gram ongezouten roomboter in stukjes en pureer het met een handmixer of in de keukenmachine. Voeg een kneep citroensap toe en een beetje piri piri kruiden of peper en het is al klaar! Welke wijn er lekker bij is ? Houd...