Doorgaan naar hoofdcontent

Pecorino

Onlangs heb ik de kaascursus bij Betty Koster en Robert Verwey met mooie cijfers en een diploma afgerond. Maar zoals het altijd gaat met kennis: hoe meer je weet, hoe meer je weet hoeveel je nog niet weet. Dus heb ik mezelf ten doel gesteld elke week een klein proeverijtje met mezelf te houden met kazen die ik nog niet zo goed ken en me daar eens goed in te verdiepen.

Dus kocht ik vorige week vier kleine stukjes pecorino om te proeven wat de gemene deler en de verschillen zijn. Pecorino is schapenkaas die op meerdere plaatsen in Italië gemaakt wordt. Tot nu toe zag ik Sicilië, Sardinië en Toscane bijvoorbeeld voorbijkomen. Ik koos voor een pecorino met peer (linksboven) waarvan ik denk dat 'ie niet meer goed was. Stinkkaas vind ik lekker, maar deze geur was niet oké. Een gewone oude pecorino (rechtsboven) die vooral lekker is om te raspen. En onderin mijn favorieten: pecorino brillo (fris en fruitig) en pecorino met truffel (rijp)

De pecorino brillo is na 4 maanden rijping nog een maand gemarineerd in Toscaanse rode wijn en dat geeft een heerlijke frisse, bijna fruitige smaak aan de kaas.

De pecorino met truffel is dooraderd met truffel die heel mooi opgaat in de vrij subtiele smaak van de kaas. Heerlijk! Geen van de kazen vond ik erg zout, integendeel zelfs. Terwijl ik dat toch regelmatig lees.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Paté van tonijn

Goed excuus om te shoppen, zo'n zomeruitdaging... Want als ik Portugese recepten ga testen, lijkt het me serieus lekkerder smaken als het in Portugees servies geserveerd wordt en op de foto gaat. Deze kleine Portugese schaaltjes zijn voor een Delftse als ik zo lekker vertrouwd blauw-wit en de onderkant zo mediterraan terracotta geglazuurd. Het zijn ideale schaaltjes voor de zogenaamde 'petiscos', de tapas van Portugal: borrelhapjes dus. Als eerste een super eenvoudig recept waar je echt van kunt genieten op een stukje stokbrood of geroosterd brood. Het komt uit het boek Piri piri & sardientjes van Tessa Kiros. Paté van tonijn: Laat 100 gram tonijn in olie en 2 ansjovisjes in olie uit een blikje uitlekken en doe het in een bakje samen met 100 gram ongezouten roomboter in stukjes en pureer het met een handmixer of in de keukenmachine. Voeg een kneep citroensap toe en een beetje piri piri kruiden of peper en het is al klaar! Welke wijn er lekker bij is ? Houd...