Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Rotterdam reserve

De nuchtere, gereserveerde Rotterdammer is gevallen voor een Bourgondische dame! En dat had ik kunnen weten, want zo is het bij ons thuis ook tot een huwelijk gekomen ... Wat ik bedoel? Het is zó lekker om allerlei lekkers op tafel te zetten en in te schenken wat open staat om alles met elkaar te proeven, op zoek naar een ideale combinatie. Gisteravond schonk ik o.a. wat Rotterdam Rerserve in, een friszoete honingwijn van alleen Rotterdamse honing. En toen deze bij de Délice de Bourgogne was aanbeland begon het èchte genieten. Een koemelkse kaas die er van buiten uitziet als camembert (ronde witschimmel) en van binnen als verse geitenkaas. De smaak houdt het midden tussen de geitenkaas (minder zuur) en roomboter. Een slok van het één, een hap van de ander en je proeft het huwelijk tussen de Rotterdammer en de Bourgondische. Ogen dicht en genieten maar.

wijnspijsdiner - het dessert

Afgelopen woensdag heb ik en nog twaalf wijnvrienden een wijnspijsdiner beleefd, waarvan er vier een gerecht hebben klaargemaakt en één voor de wijnen heeft gezorgd (3 per gerecht). Zelf was ik verantwoordelijk voor het maken van het dessert. Mijn versie was iets minder sexy druipend van de chocola als in het recept , maar de smaak was goed! Alhoewel terecht door de buurman werd opgemerkt dat er best wat meer PX in had gemogen. Gelukkig stond er een glas naast, dus we zijn niets tekort gekomen. De wijnen kwamen bij Wines & Whiskies vandaan en waren lekker divers van smaak: Barbeito Madeira Boal 5 years old . Een medium dry Madeira die ik altijd benoem als zachtzoet en kruidig. En dat is deze taart natuurlijk ook. Ik was daarom heel nieuwsgierig hoe deze zou combineren. 60% van de groep was super enthousiast over de combinatie. Dat komt denk ik omdat het een verrassend frisse tegenhanger wordt van de - toch vrij machtige - cake. De taart cijfert het zoet van de Madeira w...

Cognac atlas uit 1947

Manlief is de cognacdrinker in ons gezelschap. Zelf heb ik er niet veel mee. Maar tòch wel gaaf dat ik deze atlas uit 1947 van het Cognacgebied kreeg toebedeeld. Nou ja, atlas.... Het lijkt op een ouderwetse krant, geen tabloid formaat dus en niet ingenaaid of zelfs geniet, gewoon losse bladen. Dat soort materialen waren waarschijnlijk niet voorradig in die tijd. Het mag een wonder heten dat het nog compleet is. Er staan grafieken in die de voorraad-, oogst- en exportcijfers weergeven van voor, tijdens en net ná de tweede wereldoorlog. Die roepen bij  mij vragen op, want de productie gaat tijdens de oorlog gewoon door en daalt abrupt in 1945. Ik dacht even dat de enorme exportpiek een verklaring zou kunnen zijn, maar de voorraad Cognac is juist heel stabiel.Verder staan er mooie grote kaarten in en oude foto's. Er zijn al een aantal liefhebbers in mijn wijnkennissenkring die er op z'n minst even in willen kijken, net als ik. Eens zien of we gezamenlijk tot een verklaring ku...

2012 / 2013

Terugkijkend op het jaar 2012 kan ik gelukkig met recht zeggen dat het een succesvol jaar is geweest. Niet alleen omdat we ons tweede zoontje mochten verwelkomen in ons gezin. Maar ook omdat er in dit jaar goede dingen gebeurd zijn op zakelijk gebied. De omzet - en mijn werkplezier- is met 40% gestegen door meer terugkerende klanten, nieuwe unieke (Delftse) producten, de wijnabonnementen en leuke projecten zoals de pop-up winkel tijdens Shop-in Delft. In 2013 gaan we op deze basis verder. De eerste Port avond staat ook weer gepland: 27 februari is Bierhuis de Klomp geboekt. Meer informatie volgt hier en/of via de nieuwsbrief.

Shop-in Delft

Wanneer: 14, 15 en 16 december is De Smaakboutique live te bezoeken tijdens het Shop-in Delft evenement dat op vrijdag 14 december feestelijk wordt geopend op de Binnenwatersloot door Jandino, bekend van de Dino show. Er loopt dan een speciale Shop-in route door de binnenstad van Delft waar o.a. 4 pop-up winkels voor 3 dagen de deuren openen en waar op vrijdag ook live muziek zal zijn. Waar: De Smaakboutique komt in de Pieterstraat 23. Dat is het straatje tussen modewinkel WE en Didi (tegenover HEMA). De loods wordt ingericht als winter wonderland, met zitjes om te proeven en uit te rusten van het winkelen. Vanaf de Brabantse Turfmarkt is de winkel ook te bereiken via de achteruitgang van Blueberry lunch. Wat : We zijn er samen met ongeveer 6 andere winkels die cupcakes & taarten, vintage kleinmeubels en mode, accessoires en handgemaakte mode voor groot en klein verkopen. En zelf nemen we Port, mede, Madeira, fairtrade chocolade en biologische olijfolie mee die mooi verpakt k...

Smakelijke tijden breken weer aan

Culinair afzien was het, maar wel heerlijk dat manlief tijdens mijn kraamtijd voor ons heeft 'gekookt'. Onze zoon vond het helemaal genieten, want de 3 p's (pizza, patat en pannenkoeken) kwamen regelmatig voorbij. Afgewisseld met knakworstjes en vissticks. Pech voor mijn mannen, maar het wordt tijd om me weer met het eten te bemoeien. Vandaag is voor het eerst sinds weken weer een Kistje vol smaak bezorgd met seizoensgroenten en fruit en een extra Kistje aan tafel om het mezelf nog even makkelijk te maken. Daar zitten alle ingrediënten in om een gerecht te maken en vanavond eten we dus een salade met buffel- mozzarella, perzik, munt en Italiaanse rauwe ham. Ik heb er nu al zin in!