De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


vrijdag 18 december 2009

Kwartels in rozensaus

Dit recept is onderdeel van het Rozendiner uit het boek Altijd Feest en heb ik een tijdje geleden klaargemaakt omdat ik er wijnen bij wilde uitproberen. Een bijzonder recept, met gekke ingrediënten, maar het klopt helemaal in smaak. De kwarteltjes worden gevuld met een mengsel van foie gras, rozijnen en walnoten en de saus wordt afgemaakt met rozenconfituur. Ik ben niet zo ver gegaan om eetbare verse roosjes toe te voegen, maar het is toch goed geslaagd.

De wijn die er het beste bij pastte was de Étim Verema Sobremadurada 2005. Een Spaanse rode wijn die, naast volheid, kracht en afgeronde tannines ook behoorlijk veel zoet heeft doordat de druiven pas in november geplukt zijn. Nog nèt geen dessertwijn en daarom zo lekker bij de kwartel(vulling) en de zoete saus.

Omdat het bijna kerst is, plaats ik het originele recept voor 8 personen:
8 kwarteltjes (schoongemaakt bij de poelier halen) schoonwassen onder de kraan, inwrijven met peper en zout en vullen met een mengsel van 8 eetlepels rozijnen, 8 eetlepels gehakte walnoten, 600gr gesneden (goed gekoelde) ganzenlever. Bindt de pootjes van de kwartels kruislings bij elkaar. De kwartels aan alle kanten in boter bruin bakken en op laag vuur ca. 40 minuten laten garen. Zo nodig 1 of 2 glazen rode wijn toevoegen om de kwartels niet te laten uitdrogen of aanbakken. Uit de pan halen en in alufolie warmhouden. Een glas witte wijn door de overgebleven braadboter mengen en tegen de kook aanbrengen. Dan 20 eetlepels rozenconfituur (=2 potjes 250gr) erdoor roeren en zacht laten worden tot de saus smeuïg is. 250gr crème fraîche toevoegen en er langzaam doorroeren. Op smaak brengen met zout en peper. Opdienen zoals je dat mooi vindt. Als je avontuurlijker bent dan ik, misschien zelfs met (eetbare) rozenblaadjes..

1 opmerking:

 1. Goedenmiddag Mevr.v.d.Bos,
  Toch even een reactie onzerzijds voor wat betreft de goede verzorgheid van de nieuwsbrieven en de blogs. Onze complimenten, het ziet er zeer verzorgd uit zeg ik met enige jaloezie. Helaas kunnen wij de 19e niet bij de workshop zijn, maar wellicht een volgende keer als we toevallig in Delft e.o. zijn. Het enige dat ik zakelijk voor je zou kunnen betekenen is om je in contact te brengen met enkele producenten en wellicht enkele andere personen 'du metier'. Een Nederlandse vriend van mij heeft goede contacten bij Drouhin in Beaune en bij Chatelin in Pouilly sur Loire.Via hem is daar denk ik wel een bezoek te regelen en dan ben je meteen binnen bij 2 kwaliteitsproducenten. Laat maar weten of je hiervoor iets voelt, dan kunnen we eventueel iets in het voorjaar op poten zetten.
  hartelijke groeten,
  Ed.van Weeren
  Domaine du Taillis
  Le Taillis
  58110 Rouy

  BeantwoordenVerwijderen