Doorgaan naar hoofdcontent

Champagne proeverij

Een kleine kring dit keer in het Meisjeshuis, maar wel gezellig en zeker lekker. Wat mij betreft is de ontdekking van de avond: Jansz!

Afgelopen vrijdag hebben we 5 flessen mousserend verzameld en opengemaakt in deze volgorde:

  1. Jansz Non Vintage Cuvée - Tasmanië. Mooi citrus in geur en smaak. Hele fijne mousse, zacht op de tong. Zoveel beter dan de Moët uit de supermarkt, maar dan voor een veel redelijker prijs (rond 18euro/fles in de winkel).
  2. Jansz Vintage 2002 - Tasmanië. Van één oogstjaar gemaakt, perfecte blend van Pinot Noir en Chardonnay. 1e gisting deels in vaten, na 2e gisting 4 jaar rijping 'sur lie'. Dat zorgt voor een rijpe (appeltjes, vers brood) geur en een volle, rijke, zachte smaak. Superzachte mousse. In tegenstelling tot een non vintage kan deze vintage nog wel een paar jaar mee. Zelfs deze Vintage kost minder dan de massa Moët bij de super. (rond 26 euro).
  3. Dufour Champagne brut 'Divins Plaisirs'. Uit de Champagne, wel brut maar niet te droog. Qua bubbel wel fijn, maar prikkelender op de tong dan de Jansz. Gewoon lekker. Rond 20 euro/fles.
  4. Dufour Champagne Rosé 'Divins Plaisirs' van 100% Pinot Noir. Deze rosé Champagne ontdekte ik in een kleine bio-winkel in de Ardennen. Wij hebben hier in de Ardennen 2 avonden goed van genoten. Serieuzer dan de brut, beetje aardbeien, vleugje tabak en verder erg lekker. Helaas in de proeverij hadden we een slechte fles en geen reserve meegenomen... Leermomentje voor mij. Rond 25 euro/fles.
  5. Terre da Vino Malvasia di Castelnuovo Don Bosco Dolce. Malvasia schijnt normaal een witte druif te zijn, tenzij er 'Don Bosco' bij staat, dan is het de blauwe variant. En deze mousserende wijn is niet halfdroog, maar echt zoet. 8-9 euro. In de keuken vonden we nog wat kleine gebakjes met fruit en chocola: Mmmmm lekker hoor.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.