Doorgaan naar hoofdcontent

Laatste Kurk

Deze week hebben we de laatste Kurk-bijeenkomst beleefd. Jammer, als iets ophoudt te bestaan, want dat betekent dat je sommige mensen minder vaak gaat zien. Maar gelukkig gaan we wel verder met bijzondere wijnen proeven volgend jaar, in een iets andere setting. De laatste proeverij van dit jaar was niet de minste! Van de 11wijnen, kregen maar liefst 5 een smiley (=Wow! wijn) en dat is een record. Thema: Australië.

  1. Semillon, Hunter Valley, Brokenwood 2007 Aroma is groen en strak (denk: druivensteeltjes en limoen), maar ook hooi en/of gedroogde kamille. In smaak strakdroog, maar toch zacht en fris. Veel te ontdekken, lekker spannend. Smiley!
  2. Semillon, Clare Valley, Tim Adams, 2007. Aroma eerst wat groene asperge en dan houtrijping vanilletoon, tikkeltje boterig, maar wat gesloten of gewoon niet zo spannend.
  3. Semillon, ILR, Hunter Valley, Brokenwood, 2001. Wijn uit 2001! Net op de markt. Geur doet me denken aan vers zuurdesembrood en ik heb een associatie met soya en rijst. Misschien eens met sushi proberen? Over de smaak te weinig notities, maar in ieder geval is het bijzonder dat het een witte wijn uit 2001 is, die net komt kijken..
  4. Shiraz, Art Series, Leeuwin Estate, Margaret River, 2002. Zwoele neus van zwart fruit, groene tannines, later stallig. De smaak is strak op de tong, maar toch zacht daarachter. Smiley!
  5. Shiraz, Reserve, Geoff Merrill, McLaren Vale, 2002. In vergelijking met nr. 4 heeft deze wijn meer zuren, meer lauriertonen en eucalyptus in de geur en laurier(drop) in smaak.
  6. Cabernet&Shiraz, The Signature, Yalumba, Barossa Valley 2000. Ben erg fan van Yalumba, maar deze Signature uit 2000 is niet helemaal mijn smaak. Ze heeft een tannineus aroma met lauriertonen. De smaak zit vooral achterop de tong, lange afdronk met zuren. Geen smiley
  7. Cabernet&Shiraz, The Signature, Yalumba, Barossa Valley 2004. De Signature uit 2004 heeft meer balans in de smaak, breder palet. Een full body, jammy / jammie wijn met hoge smaakintensiteit. Smiley!
  8. Shiraz, Reiver, Mitolo, Barossa Valley, 2005. Full body wijn, zwoele stalgeur, verder geen notitie.
  9. Shiraz, Savitar, Mitolo, McLaren Vale, 2005. In eerste instantie een gesloten, wat frisse geur. Minuutje later meer geur, iets stalligs en eucalyptustoon(?). Zachter in smaak, vol zacht fruit, zachte bramen. heerlijk vol kruidig. Laurier in de afdronk. Hoge smaakintensiteit, hoewel deze wijn samen met pittige oude kaas en gorgonzola toch wat achterop raakt. Dikke smiley!
  10. Muscat, Chambers Rosewood Vineyards, Rutherglen. Roze van kleur, zacht als boter op de tong en volzoet.
  11. Grand Muscat, Chambers Rosewood Vineyards, Rutherglen. De grand muscat (versterkte wijn) is meer amberkleurig, droger in geur, wel zoet in smaak richting PX. Superzacht en krentjeszoet. Smiley!

Op naar een jaar vol nieuwe smileys !


Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.