De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


zondag 6 december 2009

Laatste Kurk

Deze week hebben we de laatste Kurk-bijeenkomst beleefd. Jammer, als iets ophoudt te bestaan, want dat betekent dat je sommige mensen minder vaak gaat zien. Maar gelukkig gaan we wel verder met bijzondere wijnen proeven volgend jaar, in een iets andere setting. De laatste proeverij van dit jaar was niet de minste! Van de 11wijnen, kregen maar liefst 5 een smiley (=Wow! wijn) en dat is een record. Thema: Australiƫ.

 1. Semillon, Hunter Valley, Brokenwood 2007 Aroma is groen en strak (denk: druivensteeltjes en limoen), maar ook hooi en/of gedroogde kamille. In smaak strakdroog, maar toch zacht en fris. Veel te ontdekken, lekker spannend. Smiley!
 2. Semillon, Clare Valley, Tim Adams, 2007. Aroma eerst wat groene asperge en dan houtrijping vanilletoon, tikkeltje boterig, maar wat gesloten of gewoon niet zo spannend.
 3. Semillon, ILR, Hunter Valley, Brokenwood, 2001. Wijn uit 2001! Net op de markt. Geur doet me denken aan vers zuurdesembrood en ik heb een associatie met soya en rijst. Misschien eens met sushi proberen? Over de smaak te weinig notities, maar in ieder geval is het bijzonder dat het een witte wijn uit 2001 is, die net komt kijken..
 4. Shiraz, Art Series, Leeuwin Estate, Margaret River, 2002. Zwoele neus van zwart fruit, groene tannines, later stallig. De smaak is strak op de tong, maar toch zacht daarachter. Smiley!
 5. Shiraz, Reserve, Geoff Merrill, McLaren Vale, 2002. In vergelijking met nr. 4 heeft deze wijn meer zuren, meer lauriertonen en eucalyptus in de geur en laurier(drop) in smaak.
 6. Cabernet&Shiraz, The Signature, Yalumba, Barossa Valley 2000. Ben erg fan van Yalumba, maar deze Signature uit 2000 is niet helemaal mijn smaak. Ze heeft een tannineus aroma met lauriertonen. De smaak zit vooral achterop de tong, lange afdronk met zuren. Geen smiley
 7. Cabernet&Shiraz, The Signature, Yalumba, Barossa Valley 2004. De Signature uit 2004 heeft meer balans in de smaak, breder palet. Een full body, jammy / jammie wijn met hoge smaakintensiteit. Smiley!
 8. Shiraz, Reiver, Mitolo, Barossa Valley, 2005. Full body wijn, zwoele stalgeur, verder geen notitie.
 9. Shiraz, Savitar, Mitolo, McLaren Vale, 2005. In eerste instantie een gesloten, wat frisse geur. Minuutje later meer geur, iets stalligs en eucalyptustoon(?). Zachter in smaak, vol zacht fruit, zachte bramen. heerlijk vol kruidig. Laurier in de afdronk. Hoge smaakintensiteit, hoewel deze wijn samen met pittige oude kaas en gorgonzola toch wat achterop raakt. Dikke smiley!
 10. Muscat, Chambers Rosewood Vineyards, Rutherglen. Roze van kleur, zacht als boter op de tong en volzoet.
 11. Grand Muscat, Chambers Rosewood Vineyards, Rutherglen. De grand muscat (versterkte wijn) is meer amberkleurig, droger in geur, wel zoet in smaak richting PX. Superzacht en krentjeszoet. Smiley!

Op naar een jaar vol nieuwe smileys !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten