Doorgaan naar hoofdcontent

Port workshop

Theo van Tijm en Suikerbiet heeft al mooi omschreven hoe zijn beleving is geweest van de Port workshop in Het Meisjeshuis vorige week vrijdag (met dank). Zelf zal ik nog wat dieper ingaan op de geproefde Ports en de combinatie met de hapjes.

Uitgangspunt van de proeverij was het verschil tussen Ruby en Tawny Port. Iedereen die weleens Port drinkt heeft wel een voorkeur voor Ruby of Tawny, maar waarom eigenlijk? En wat is dan het verschil? Om daarachter te komen is het goed om die 2 varianten van eenzelfde porthuis een aantal keer naast elkaar te zetten om het verschil in kleur, geur en smaak goed te vergelijken.

Niepoort ziet het als hun missie om het verschil tussen Ruby en Tawny duidelijk te maken. Kunstenares Regina Pessoa heeft daarom speciaal voor hen een boekje ontworpen met een stripverhaal gebaseerd op Alice in Wonderland die samen met 2 flesjes in een geschenkpakket zitten. Via het avontuur van de tweeling Ruby Dum en Tawny Dee beleef je hoe de beide Ports tot stand komen. Het begin van fermentatie en versterking door toevoeging van alcholhol is bij beiden hetzelfde, maar vervolgens gaat Ruby Dum in een enorm vat relatief kort rijpen en gaat Tawny Dee voor langere tijd in een klein vat. Tijdens de workshop beleven we het verschil in inhoud.
  1. Niepoort Ruby Dum: Donkerrobijnrood van kleur, met de geur en smaak van rode kersen en pruimen. Type fruitbommetje en krachtige afdronk. Lekker met de pure chocolade met amandelen en rozijnen (gekocht bij Kaldi thee en koffie). Deze Port heeft gemiddeld 3 jaar in een groot vat gerijpt.
  2. Niepoort Tawny Dee: Steenrood van kleur, zachtere tonen van fruit en hints van noten en gedroogd fruit in geur en smaak. Hierbij past de rijpe boerenbrie perfect. Deze Tawny heeft ruim 3,5 jaar in kleine vaatjes gerijpt.
  3. Niepoort Late Bottled Vintage 2005: helder robijnrood van kleur, aroma's van donker fruit en pure chocolade. Deze Port is nu nog jong, maar wel op dronk en kan nog tientallen jaren doorrijpen op fles. Er zijn alleen druiven gebruikt van het oogstjaar 2005 van wijnstokken die meer dan 70 jaar oud zijn. In 2009 is deze Port gebotteld. Combinaties met zachte kazen, milde blauwe kaas en chocolade desserts zijn mogelijk, maar ook bijvoorbeeld een peppersteak. In plaats van deze laatste heb ik een knoflookworst met een peperrandje ernaast gezet die helaas veel te grof gesneden was en daardoor knalhard over de port heenging. Oeps! Dat was een leer voor de volgende keer: flinterdun snijden dus...
  4. Niepoort 10 years old Tawny: dit is een blend van verschillende portwijnen van gemiddeld 10 jaar oud die een flink aantal jaar in kleine vaten rijpt. Zelf kende ik deze Port nog niet, maar afgaand op het omschreven smaakprofiel van gedroogde abrikozen, noten, caramel en honingtonen heb ik er een pecannoten broodje naast gezet die tè zoet en te zwaar was voor deze Port. De kleur was opvallend rosé en is duidelijk minder zoet en krachtig dan de LBV 2005.
  5. Niepoort Vintage Port 2005: donker van kleur, duidelijk chocoladetonen en gedroogde vijgen, tannineus (monddrogend) en een lange pittige afdronk. In de geur komt het oude (licht muffe?) hout ook naar voren. Dit is een klein flesje omdat de winkelwaarde rond de 60 euro ligt. Hier hebben wij een boeren cheddar geproefd, zonder oranje kleurstoffen en met schimmel en licht pittige smaak: lekker! Maar ook met pure chocolade kun je goed van deze Port genieten. Deze Ruby is van oogstjaar 2005, van wijnstokken van meer dan 60 en 100 jaar oud, 2 jaar gerijpt in grote houten vaten, botteling 2007.
  6. Niepoort Colheita 1995. Licht steenrood-oranjebruin van kleur, met geuren van gedroogd fruit (abrikozen/vijgen), fris, complexiteit in smaak die richting aardbei en melkchocolade gaat. Smaakte prima bij het vijgennotenbrood. Colheita is een Tawny van 1 oogstjaar. Deze Colheita 1995 heeft 7 jaar in kleine vaten gerijpt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.