
Uitgangspunt van de proeverij was het verschil tussen Ruby en Tawny Port. Iedereen die weleens Port drinkt heeft wel een voorkeur voor Ruby of Tawny, maar waarom eigenlijk? En wat is dan het verschil? Om daarachter te komen is het goed om die 2 varianten van eenzelfde porthuis een aantal keer naast elkaar te zetten om het verschil in kleur, geur en smaak goed te vergelijken.
Niepoort ziet het als hun missie om het verschil tussen Ruby en Tawny duidelijk te maken. Kunstenares Regina Pessoa heeft daarom speciaal voor hen een boekje ontworpen met een stripverhaal gebaseerd op Alice in Wonderland die samen met 2 flesjes in een geschenkpakket zitten. Via het avontuur van de tweeling Ruby Dum en Tawny Dee beleef je hoe de beide Ports tot stand komen. Het begin van fermentatie en versterking door toevoeging van alcholhol is bij beiden hetzelfde, maar vervolgens gaat Ruby Dum in een enorm vat relatief kort rijpen en gaat Tawny Dee voor langere tijd in een klein vat. Tijdens de workshop beleven we het verschil in inhoud.
- Niepoort Ruby Dum: Donkerrobijnrood van kleur, met de geur en smaak van rode kersen en pruimen. Type fruitbommetje en krachtige afdronk. Lekker met de pure chocolade met amandelen en rozijnen (gekocht bij Kaldi thee en koffie). Deze Port heeft gemiddeld 3 jaar in een groot vat gerijpt.
- Niepoort Tawny Dee: Steenrood van kleur, zachtere tonen van fruit en hints van noten en gedroogd fruit in geur en smaak. Hierbij past de rijpe boerenbrie perfect. Deze Tawny heeft ruim 3,5 jaar in kleine vaatjes gerijpt.
- Niepoort Late Bottled Vintage 2005: helder robijnrood van kleur, aroma's van donker fruit en pure chocolade. Deze Port is nu nog jong, maar wel op dronk en kan nog tientallen jaren doorrijpen op fles. Er zijn alleen druiven gebruikt van het oogstjaar 2005 van wijnstokken die meer dan 70 jaar oud zijn. In 2009 is deze Port gebotteld. Combinaties met zachte kazen, milde blauwe kaas en chocolade desserts zijn mogelijk, maar ook bijvoorbeeld een peppersteak. In plaats van deze laatste heb ik een knoflookworst met een peperrandje ernaast gezet die helaas veel te grof gesneden was en daardoor knalhard over de port heenging. Oeps! Dat was een leer voor de volgende keer: flinterdun snijden dus...
- Niepoort 10 years old Tawny: dit is een blend van verschillende portwijnen van gemiddeld 10 jaar oud die een flink aantal jaar in kleine vaten rijpt. Zelf kende ik deze Port nog niet, maar afgaand op het omschreven smaakprofiel van gedroogde abrikozen, noten, caramel en honingtonen heb ik er een pecannoten broodje naast gezet die tè zoet en te zwaar was voor deze Port. De kleur was opvallend rosé en is duidelijk minder zoet en krachtig dan de LBV 2005.
- Niepoort Vintage Port 2005: donker van kleur, duidelijk chocoladetonen en gedroogde vijgen, tannineus (monddrogend) en een lange pittige afdronk. In de geur komt het oude (licht muffe?) hout ook naar voren. Dit is een klein flesje omdat de winkelwaarde rond de 60 euro ligt. Hier hebben wij een boeren cheddar geproefd, zonder oranje kleurstoffen en met schimmel en licht pittige smaak: lekker! Maar ook met pure chocolade kun je goed van deze Port genieten. Deze Ruby is van oogstjaar 2005, van wijnstokken van meer dan 60 en 100 jaar oud, 2 jaar gerijpt in grote houten vaten, botteling 2007.
- Niepoort Colheita 1995. Licht steenrood-oranjebruin van kleur, met geuren van gedroogd fruit (abrikozen/vijgen), fris, complexiteit in smaak die richting aardbei en melkchocolade gaat. Smaakte prima bij het vijgennotenbrood. Colheita is een Tawny van 1 oogstjaar. Deze Colheita 1995 heeft 7 jaar in kleine vaten gerijpt.
Reacties
Een reactie posten