Doorgaan naar hoofdcontent

Wijnen bij het Floris menu

Zaterdagmiddag, buiten is het koud, ik heb 's ochtends veel in en om het huis gedaan en zoontjelief slaapt. Een perfect moment om even op de bank te kruipen met de nieuwste Delicious. En deze heb ik echt van voor tot achter met veel interesse gelezen omdat het deze maand gaat over mijn favoriete onderwerp ´Wijn & spijs'. Interviews met vakmensen die veel tips weggeven. Zelf weet ik al aardig wat, maar leer graag wat bij en smul ook graag mee door alle geslaagde wijnspijscombinaties te lezen.

Chefkok Floris Versluijs geeft bijvoorbeeld een aantal recepten prijs in een mooi menu, waar sommelier Margot Los de wijn bij heeft uitgekozen. Leuk om thuis deze gerechten voor vrienden of familie klaar te maken en te verwennen met precies de juiste wijnen.

Jammer alleen dat je voor elke wijn naar een andere winkel moet! Dus heb ik in mijn assortiment gekeken welke alternatieven er in De Smaakboutique beschikbaar zijn. Ik kom op het volgende uit:

Het eerste gerecht is een oester met hangop van geitenyoghurt, limoen en koffie. De wijn die erbij geadviseerd wordt is Blanc de Blanc Champagne Extra brut van Fallet Prévostat die bloemig, rond, ziltig en fris is zoals ook dit oestergerecht. Ons alternatief: Voirin Jumel Blanc de Blanc Champagne brut.
Het 2e gerecht is een geroosterde coquille met peultjes, granaatappel, schaaldierschuim en boekweit. Margots wijnadvies is 'La Faite' (Saint Mont), een wijn van inheemse druivenrassen uit Zuid Frankrijk met wat houtrijping en frisse zuren. Ons alternatief: wat mij betreft kan de Blanc de blancs Champagne hierbij ook prima doorgedronken worden, maar de Wagner Stempel Riesling trocken 2008 kan ook heel goed het zilte, friszure en romige van het gerecht aan.
Het hoofdgerecht is varkenswang en -tong met structuren van bloemkool en uiencompote. Margots wijnadvies is de Spätburgunder 2008 van Shelter winery, Haus-Bert Espe und Silke Wolf uit Baden. Ons alternatief: Bergdolt Spätburgunder 2007 uit de Pfalz.
Het nagerecht is een Chocoladeganache met frambozen, lavendel en basilicum waarbij een mooie Beerenauslese 'Kracher' uit Burgenland, Oostenrijk wordt aanbevolen. Ons alternatief is een versterkte wijn (dus minder licht qua alcohol) die veel rood fruit en frisse zuren in zich heeft en ook heel mooi combineert met rood fruit en chocolade, nl. de Castaño Dulce Monastrell 2006.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Paté van tonijn

Goed excuus om te shoppen, zo'n zomeruitdaging... Want als ik Portugese recepten ga testen, lijkt het me serieus lekkerder smaken als het in Portugees servies geserveerd wordt en op de foto gaat. Deze kleine Portugese schaaltjes zijn voor een Delftse als ik zo lekker vertrouwd blauw-wit en de onderkant zo mediterraan terracotta geglazuurd. Het zijn ideale schaaltjes voor de zogenaamde 'petiscos', de tapas van Portugal: borrelhapjes dus. Als eerste een super eenvoudig recept waar je echt van kunt genieten op een stukje stokbrood of geroosterd brood. Het komt uit het boek Piri piri & sardientjes van Tessa Kiros. Paté van tonijn: Laat 100 gram tonijn in olie en 2 ansjovisjes in olie uit een blikje uitlekken en doe het in een bakje samen met 100 gram ongezouten roomboter in stukjes en pureer het met een handmixer of in de keukenmachine. Voeg een kneep citroensap toe en een beetje piri piri kruiden of peper en het is al klaar! Welke wijn er lekker bij is ? Houd...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.