De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


zondag 2 oktober 2011

Diner bij Crème Crue

Creme Crue is weliswaar een restaurant in oud Rijswijk, maar ik plaats het toch in 'Delft Culinair' omdat het simpelweg zó dichtbij is en op allerlei manieren goed bereikbaar vanuit Delft.

Na de proefsessie die ik in mei mocht meemaken, heb ik steeds de wens gehad om er te gaan dineren en vorige maand was het zover. 7 jaar samen met manlief was het excuus om ons goed in de watten te laten leggen.

We krijgen een heerlijk glas Champagne van Gosset, die een Millesime had kunnen zijn, zo goed.
En kiezen een 5-gangen diner met BOB arrangement omdat een apéritif en 5 halve glazen wel voldoende is om in hoger sferen te geraken. Van wachten op het eten is geen sprake omdat er al direct amuses worden geserveerd. Mijn ogen raken nu in vervoering en mijn maag en smaakpapillen roepen om méér....

De 5 gangen en de wijn

De aanduiding van het gerecht is steeds een opsomming van ingrediënten die op zich niet speciaal klinken, maar geloof me als ik zeg dat dit zo bijzonder is klaargemaakt door chefkok Patrick Kelder dat de smaken fantastisch tot hun recht komen en de gerechten eruit zien als een schilderijtje. Sommelier Christiaan Spoel maakt het zintuiglijke feest compleet door er perfecte wijnen bij te kiezen.

Zeebaars met komkommer, quinoa, paksoi en soja Interessant nieuw ingrediënt voor mij is de quinoa. Na wat googlen begrijp ik dat het een heel voedzame graansoort is die ganzevoet heet. In dit gerecht is het verwerkt als een sappige kiem. De zeebaars is vers, rauw en subtiel van smaak. Alles bij elkaar smaakt het perfect, zeker met een slok Vermentino 2010 van Domaine les Yeuses, Frankrijk.

Eendenlever met biet, framboos, amandel en aceto. Weer zo'n mooie combinatie van verschillende smaken zoals rijp en romig, aards en zoet, en fruitig fris. Bij zulke gerechten een wijn vinden die past is best lastig, maar de Rosa di Monte Torre 2009 van Gorgo, Italië is echt super. Eigenlijk een rosé dessertwijn, maar niet te zwaar en daarom goed inzetbaar bij zo'n gerecht en zo lekker anders.

Kabeljauwrugfilet met oester, prei en perzik. Persoonlijke smaakontdekking die ik nog niet vergeten ben is dat de rijpe perzik eenzelfde mondgevoel / bite heeft als de (vermoedelijk gepocheerde) oester, heel bijzonder. De kabeljauwrugfilet zo zacht als boter. Bij dit gerecht de Gumpoldskirchen 2009 van Schellmann, Oostenrijk. Een wijn die zich gedurende het gerecht als een kameleon aanpaste.

Simmentaler rund. Ja, nu gaat het me opbreken dat ik een maand gewacht heb met deze beschrijving. Superzacht, mals en smaakvol is wat ik me herinner en paddestoeltjes. De wijn: Les Capitelles 2008 van Chateau Mourgues du Gres, Frankrijk.

Aardbei met bonbon van chocolade, sorbet van geitenmelk en geitenkaas
Bijzonder aardbeienras dat is gebruikt in dit gerecht: witte aardbei, met rode zaadjes. Een dessert is altijd lekker en zelden genoeg.

De chef kwam gelukkig even rondvragen of het gesmaakt had, want ik ben altijd te bescheiden om zelf even te gaan complimenteren.

Wanneer gaan we weer?

1 opmerking:

  1. Wij hebben hier twee keer gegeten, het is niet goedkoop, maar het is een feest om hier te eten en de prijs is het helemaal waard!

    BeantwoordenVerwijderen