Doorgaan naar hoofdcontent

Jamie´s involtini

Lekker recept van Jamie Oliver in de Delicious. van november 2011: Varkensinvoltini met tomatensaus. Je moet wèl van ansjovis houden... Ideaal om de zondag vooraf de involtini en de saus alvast te maken en dan op maandag na het werk in 20 minuten op tafel te zetten. De smaakjes zijn dan beter verweven en je hebt geen stress.

Voor 4-6 personen:
Snijd 1kg trostomaten in vieren en pureer ze in een keukenmachine samen met 50gr ansjovis (1 blikje), 2 knoflooktenen en 1 rode peper zonder de zaadjes. Schenk in een grote pan met deksel en laat op middelhoog vuur 30 minuten zachtjes koken, of tot de saus is ingedikt en dieprood van kleur is. Breng op smaak met zeezout (NB: ansjovis is ook zout!) en versgemalen zwarte peper en een scheutje rode wijnazijn. Snijd voor de involtini 4 ongepaneerde schnitzels a 200gr in 3 of 4 repen. Leg ze op een snijplank en bestrooi met zout en peper en de helft van een bosje gehakte peterselie. Bestrooi met de rasp van 1 (liefst biologische) citroen, schep er flink wat parmezaanse kaas op en rol elke reep op en zet vast met een cocktailprikker. Voeg de involtini en 1 bakje gehalveerde kerstomaatjes toe aan de saus en laat 15 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan tot het vlees gaar is. Kook intussen 400-500 gr gedroogde orechiette of fusili pasta beetgaar in kokend water met zout. Giet af en schep in een schaal. Besprenkel met olijfolie, strooi de rest van de gehakte peterselie en gehakte basilicum (1 bosje) erover en schep door elkaar. Schep de involtini en zoete tomatensaus over de pasta. Bestrooi met zout en peper en geraspte parmezaanse kaas.

Wijn&spijs tip: Heerlijk met een Italiaanse rode wijn omdat deze voldoende zuren bevat om de tomatensaus aan te kunnen. Deze is ideaal: Daviddi's 'Il Bosco' uit Toscane.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.