Doorgaan naar hoofdcontent

Wijnkring oktober 2011

Deze maand tijdens de wijnkring hebben we Wijn & Wild gecombineerd en dat was een leerzame avond. Zo leerzaam zelfs, dat ik besloten heb hier in november een workshop van te maken. Mocht je dat interessant vinden, houd dan de nieuwsbrief of social media goed in de gaten..

In ieder geval is het belangrijkste van de combinatie wild & wijn dat vlees van wild altijd krachtiger van smaak is dan de 'normale' variant. Bovendien worden bij wild bijgerechten geserveerd die ook behoorlijk veel invloed hebben op de wijn die erbij gedronken wordt zoals zuurkool, spruitjes en rode kool bijvoorbeeld.

Gerookte eendenborstfilet op gemengde salade met dressing van zachte extra vergine olijfolie en een goede balsamico.
  • Wijn 1 Bodegas Castaño Macabeo-Chardonnay 2010. Een vrij jonge Spaanse witte wijn van de druiven Macabeo en Chardonnay die slechts gedeeltelijk houtrijping heeft gehad en dus wel wat meer kracht heeft, maar ook het fruit heeft behouden. Licht rokerig, citroenrasp en kruidigheid in de geur en een frisse, levendige en licht kruidige smaak. Doet het verrassend goed bij dit gerecht! Beter dan de Oostenrijkse rode wijn waarvan je eigenlijk zou verwachten dat die beter zou passen.
  • Wijn 2 J. Heinrich Blaufränkisch uit Burgenland, Oostenrijk. Licht caramel, rode bessen en groene peper in de geur en smaak. Kan wel bij het gerecht, maar de wijn komt wat zuurder over.
Hazenpeper en zuurkool

Wijn 1 Daviddi's 'Il Bosco', Toscane, Italië 2009. Zoals een Italiaanse wijn van Sangiovese druiven heeft ook deze behoorlijke zuren, maar relatief weinig tannines en een klein tikje restzoet maken de wijn heel vriendelijk. De zuurkool heeft een wijn als deze echt nodig en de kracht van de wijn kan de kracht van de hazenpeper goed aan. Gaan perfect samen.
Wijn 2 Conclave Rioja 2001, Spanje. Er werd geroepen 'doe mij deze wijn bij een haardvuurtje en ik ben gelukkig' en zo is het ook. Maar deze rijpe Rioja is ook heel geschikt om stevig bij te eten. Wild in het bijzonder. Helaas kan deze wijn echter de zuurkool niet aan.

Hartige taart van hert, kangaroe en konijn (sinds 2 weken weer verkrijgbaar bij Les Gateaux!) met daarbij stoofpeertjes

Wijn 1 Opnieuw de Conclave Rioja 2001. Bij het wildtaartje verdwijnt deze prachtige wijn naar de achtergrond. Dus bij de Conclave is het belangrijk niet tè wild te gaan.. Een hertenbiefstuk zou heel mooi zijn.
Wijn 2 Niepoort Late Bottled Vintage 2007
Omdat Dirk Niepoort op de technical data sheet adviseert deze Port eens te proberen bij wildgerechten, heb ik de proef op de som genomen. Onze conclusie is dat het inderdaad kan, maar dat het na 2 slokjes wel genoeg is. Mijn persoonlijke beleving is dat de Port met alleen de wildtaart plots heel 'droppig' overkwam en dat het met de stoofpeertjes erbij wel lekker was, maar er wel overheen gaat in kracht.

Reacties

  1. Het was een 'heerlijk avondje', deze wijn-spijs-avond in Het Meisjeshuis! De nasmaak is nog steeds prima en ik heb ervan genoten!
    Karin Jense

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.