De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


zondag 20 november 2011

Wijnkring november 2011: Beaujolais cru


Geïnspireerd door iemand die mij vroeg op zoek te gaan naar Beaujolais blanc, hebben we bij de wijnkring van 11 november 6 Beaujolais wijnen geproefd, waarvan 2 witte Beaujolais en 4 rode Beaujolais cru’s. Beaujolais blanc zie je niet zo vaak, maar wordt gemaakt van Chardonnay. De meer gangbare róde Beaujolais wordt gemaakt van Gamay. Er zijn 10 Beaujolais cru dorpen in de noordelijke helft van de Beaujolais en dat zijn St. Amour, Juliénas, Chénas, Moulin à Vent, Fleurie, Chiroubles, Régnié, Morgon, Brouilly en Côte de Brouilly.
Het was een tijdje geleden dat ik Beaujolais cru heb geproefd. Als het om lichte rode wijnen gaat, houd ik erg van Pinot Noir, maar rode Beaujolais is eigenlijk ook heerlijk! Dat was ik even vergeten...
1. Chateau de Raousset Beaujolais blanc Villages 2010. Een witte Beaujolais v/d groothandel, begint met een zoetige indruk en eindigt met een zure afdronk.
2. J.P. Brun Terres Dorées Beaujolais blanc 2010 met geur en smaak van exotischfruit en een heel licht honingtoontje. Meer in balans en iets krachtiger dan de eerste Beaujolais blanc.
3. Domaine Matray Juliénas ‘Les Pacquelets’ 2009. Helderrood van kleur, lichte vuursteen- en laurier geur, mooi fruitig en fris/rijp van smaak. De crottin met cranberry is een heel fris kaasje met het friszoete van de cranberry en past goed bij deze Juliénas, al gaat de crottin er nèt overheen in smaak.
4. Domaine Metrat Fleurie La Roilette Vieilles Vignes 2009. In tegenstelling tot de voorgaande Beaujolais wijnen heeft deze een gedeeltelijke houtrijping gehad. Ook helderrood van kleur, in geur iets van tabak of een goede kurk en mooi fruit. We hebben wat langzaam gegaard lamsvlees erbij gegeten met salade caponata (soort koude ratatouille met aubergine, paprika en courgette). De wijn past geweldig goed bij het lam en de frisse aubergine.
5. Roland Pignard Morgon 2009 is een biologische Beaujolais cru. Donkerder rood van kleur en wat voller en pittiger in geur en smaak, lauriertonen in de afdronk. Iets tannineuzer dan andere, doorgaans weinig tannineuze, Beaujolais.
6. Domaine du Granit Moulin à vent Vieilles vignes ‘La Rochelle’ 2003. Beaujolais wordt over het algemeen vrij jong gedronken (binnen 2-3 jaar) en kan niet zo lang bewaard worden vanwege gebrek aan tannines die zorgen voor houdbaarheid. Deze Beaujolais cru van bijna 9 jaar oud is houtgerijpt en heeft genoeg in zich om langer mee te gaan. De wijn is bruinrood van kleur en transparant met een lichte geur van tannine, hout en druivensteeltjes. De smaak is vooral heel mooi rijk, elegant en rijp. We hebben er een half grove paté met Novello bij gegeten, erg lekker bij elkaar.
PS: Wijn 2 t/m 6 staan niet in ons assortiment, maar mocht je geïnteresseerd zijn, kunnen we er wel aankomen. De prijzen liggen tussen 13 en 18 euro, met uitzondering van de laatste, die kost 27 euro.Geen opmerkingen:

Een reactie posten