Doorgaan naar hoofdcontent

Gebraden eend van Tessa

Dit kookboek van Tessa Kiros staat in mijn kast, eigenlijk om inspiratie te krijgen voor elk nieuw seizoen omdat hierin per maand recepten staan met seizoensproducten. Deze gebraden eend heb ik vorig jaar met succes klaargemaakt en lijkt me uitermate geschikt voor kerst.

Recept voor 4 personen:
Verwarm de oven voor op 200˚ C. Breng een pannetje met licht gezouten water aan de kook en blancheer hierin 400gr kleine gepelde uitjes enkele minuten. Giet ze af.

Prik het vel van de eend (1,5kg) enkele malen in met een vork. Leg de eend met de borst omlaag in een braadslee en wrijf hem in met 30gr boter en wat zout en peper.

Plaats de eend circa 30 minuten in de oven tot hij goudbruin kleurt. Neem hem uit de oven, keer hem en schenk 2,5 dl Marsala* erover. Voeg de geblancheerde uitjes, 800 gr. geschilde aardappelen in stukken, 2 laurierbladeren, 250gr gedroogde zwarte olijven**, 2 plukjes salie, 2 plukjes rozemarijn en 2 tenen gepelde knoflook toe. Schep alles om met een houten lepel. Schenk er 1,2 dl lauwwarm water bij.

Zet de eend nog eens ca. 1 uur en 15 minuten in de oven. Keer hem halverwege nogmaals en schep dan ook de aardappels nog eens om. De eend is klaar als hij volledig gaar is en een knapperig vel heeft gekregen. Neem de eend uit de oven. Verdeel hem in porties en snijd de borsten in plakjes. Bestrooi de aardappelen zo nodig met wat zout. Serveer de stukken eend met de aardappelen, uitjes en de jus uit de braadslee.

Wijnadvies:
Eend is krachtiger van smaak dan kip en heeft rood vlees. De kruiden en olijven zorgen voor rijpe tonen en meer body. Deze Italiaanse wijn uit Le Marche is naar mijn idee perfect.

*) In plaats van Marsala, kun je ook Madeira of (medium dry) Sherry gebruiken.
**) Kun je geen gedroogde olijven vinden, lukt het ook prima met (gehalveerde) zwarte olijven

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.