De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


vrijdag 26 februari 2016

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen:

Zilte duinen

Ontdekt tijdens de masterclass: 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk.

Gooische kaas

De laatste ontdekking die ik gisteravond deed is de Gooische oude kaas die ik vond bij A&A puur ambacht in Delft. Het lijkt wat op Old Amsterdam met zoutkristallen en het is smeuïger / minder droog. Ideaal om in huis te hebben om te raspen en als borrelkaas. Eén van mijn favoriete Madeiras waar ik altijd een open fles van in de kast heb staan is de Madeira Boal 5 year old reserve van Barbeito. En die wijn met deze kaas is echt top, zo'n match made in heaven die geen genoeg van elkaar krijgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten