Doorgaan naar hoofdcontent

Wijnen Rheinhessen

Er gaat de laatste tijd bij mij zoveel aandacht naar Portugal en Portugese wijnen dat je bijna zou denken dat ik niets anders heb. Vandaag wil ik de wijnen uit Rheinhessen in de spotlight zetten omdat ze dat verdienen.

Rheinhessen

Het wijngebied  Rheinhessen ligt, vanuit ons land gezien, iets verder dan het Moezel-Saar-Ruwergebied. Ten zuiden van de rivier de Rijn en ten noorden van de Pfalz. Het gebied is heuvelachtig en heeft kalkrijke bodems omdat het in vroeger tijden de zeebodem was. In Rheinhessen worden fantastische wijnen gemaakt. De meest bekende is denk ik wel Wagner Stempel. In de Smaakboutique vind je nu twee Rheinhesser wijnhuizen: Gustavshof en Knewitz

Gustavshof

Gustavshof is al generaties lang in handen van dezelfde familie en de huidige generatie heeft zich toegespitst op de biologische wijnbouw sinds 2004 en is sinds 2012 biodynamisch gecertificeerd met puur veganistische wijnen. Zelf ben ik niet zo streng in de leer, maar ik vind hun volledige wijnassortiment fantastisch mooi van smaak. Recent kwam ik erachter dat de Spätburgunder en Silvaner trocken zelfs op de kaart staan bij restaurant Seinpost in Scheveningen. Binnenkort volgen er meer wijnen van dit huis.

Knewitz

In tegenstelling tot Gustavshof zijn de jongemannen van Knewitz nieuwkomers in Rheinhessen en ze doen het geweldig goed. Het wijnhuis zelf is gevestigd in het dorp Appenheim, waar ook de Appenheimer Hundertgulden Lage ligt met 2 hectare Riesling wijngaard van Knewitz. De Hundertgulden Riesling is heel rijk van smaak in fruitkwaliteit en mineraliteit en kost een stuk minder dan de naam vertelt. Hundertgulden schijnt trouwens ooit de prijs van de wijnberg te zijn geweest, maar dat terzijde. De druiven voor hun andere rieslingwijnen en voor de Silvaner trocken komen van Appenheimer Eselspfad en Gau-Algesheimer Goldberg. 

Probeer ze eens, zou ik zeggen. Vraag gerust om een proefpakketje Rheinhessen, dat stel  ik met alle liefde voor je samen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Paté van tonijn

Goed excuus om te shoppen, zo'n zomeruitdaging... Want als ik Portugese recepten ga testen, lijkt het me serieus lekkerder smaken als het in Portugees servies geserveerd wordt en op de foto gaat. Deze kleine Portugese schaaltjes zijn voor een Delftse als ik zo lekker vertrouwd blauw-wit en de onderkant zo mediterraan terracotta geglazuurd. Het zijn ideale schaaltjes voor de zogenaamde 'petiscos', de tapas van Portugal: borrelhapjes dus. Als eerste een super eenvoudig recept waar je echt van kunt genieten op een stukje stokbrood of geroosterd brood. Het komt uit het boek Piri piri & sardientjes van Tessa Kiros. Paté van tonijn: Laat 100 gram tonijn in olie en 2 ansjovisjes in olie uit een blikje uitlekken en doe het in een bakje samen met 100 gram ongezouten roomboter in stukjes en pureer het met een handmixer of in de keukenmachine. Voeg een kneep citroensap toe en een beetje piri piri kruiden of peper en het is al klaar! Welke wijn er lekker bij is ? Houd...