Doorgaan naar hoofdcontent

Masterclass Betty Koster

Eén van mijn doelen in 2016 is meer te weten over kaas. Perfect dus dat de Sunday club (Fabiola Bonke en Cathy Moerdijk) een masterclass organiseerde met Betty Koster van fromagerie l'Amuse in de hoofdrol.

De weg kwijt

Nee, niet ná het wijnproeven, maar vóór het wijnproeven was ik de weg behoorlijk kwijt. Een typisch geval van zelfoverschatting, ik dacht: 'daar ben ik al geweest, ik vind het wel '. En het begon zo goed met een treinrit naar Haarlem zonder overstappen en volgens schema. Lekker de stad door en dan door alles en iedereen de verkeerde weg gewezen worden. Haarlemmers blijken erg slecht de weg te weten in hun eigen stad. Enfin een dwalend uur later trof ik eindelijk een betrouwbaar type dat zei 'zeg eens wat voor restaurants daar zitten dan weet ik het wel'. Wijn & Co? En hup, ik was er. Volgende keer ga ik eerder het restaurant roepen, want ik ben blijkbaar niet de enige met culinaire associaties... 

Lekker eigenwijs

Het bruisende begin heb ik dus overgeslagen, maar ik viel met mijn neus in de boter. Of eigenlijk in een kommetje uitlopende gorgonzola dolce met daarbij een Sauvignon blanc. Vanuit mijn oogpunt gezien een onmogelijke combinatie vanwege de frisse zuren in het één en de romige kracht van het ander. Maar hier stond de uitzondering op de regel. Of eigenlijk de uitzondering op een aantal regels, want ik zou niet direct met een gorgonzola starten. Enfin, het was dus niet zomaar een Sauvignon blanc, maar een ragfijne Sauvignon de Touraine 'le bois martin' 2014 en het onverwachte wijnspijswonder geschiedde: de wijn werd zachter zonder kracht in te boeten en de gorgonzola smaakte voller en zoeter.

Sherry en kaas

De volgende kaas-wijncombinatie die indruk maakte was de Comté uit de Jura (2 jaar gerijpt) samen met Fernando de Castilla Antique Oloroso Sherry. Fabiola vertelde hierbij dat de vertaling van Oloroso 'de geurige' is en dat blijkt. De kruidige geur van deze Oloroso doet me denken aan de geur van Madeira Boal . Samen met de kaas gebeurt er iets moois: het droge karakter van de Sherry maakt plaats voor mooie houttonen die naar voren komen.

Er komt nog meer voorbij en overal wordt met aanstekelijk enthousiasme door Betty een verhaal bij verteld: strogerijpte brie de Meaux, Manigodine Reblochon de Savoie, Zilte duinen, Stilton en als weldadige afsluiter een Vacherin Mont d'or als kaasfondue met breekbrood. Ik kan het allemaal even niet tot in de finesses opschrijven door armklachten. Maar woon je in de buurt van Haarlem: de Sunday club bij Wijn & co: doen!



Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.