Doorgaan naar hoofdcontent

Boucle de Cramant

Nu het 32 graden is buiten, kan ik het me bijna niet meer voorstellen dat we 2,5 week geleden nog met fleecetrui aan aan het wandelen waren. Ik zag het net nog even op de foto´s en lees terug in mijn notities dat het 15 graden en bewolkt was. Perfect weer voor de 'Boucle de Cramant' met zoontjelief in de draagzak. Voortdurend uitzicht over de wijnheuvels van de Côte des Blancs, wandelend langs en over de kalkbodems en het witte krijt. Kort na vertrek mooi zicht op Cramant en halverwege het rondje op Avize.

Vlakbij Epernay hebben we de Leclerc supermarkt ontdekt waar fantastische verse vis uitgestald ligt, een enorme groente-afdeling is (uitzonderlijk in Frankrijk), een goede slager en een traiteur. Helemaal uitzonderlijk is dat deze winkel ook tussendemiddag openblijft.

In de namiddag hebben we onze huisbaas en Champagneproducent Voirin Jumel bezocht om te proeven. We hebben maar niet verklapt dat we afgelopen zaterdag een aangebroken doos Grand cru in de bezemkast hebben gevonden waarvan we een fles hebben soldaat gemaakt in het kader van 'wat in het huisje staat mag je gebruiken'. Deze Champagne Blanc de blancs (dus 100% Chardonnay) Grand Cru proeven we daar dus nogmaals en is weer heerlijk. Volledig in balans, geur van versgeplukte frisse appeltjes en bakkersgeuren van bloem en gist en een licht honing aroma. Fris, fruitig en zacht van smaak, met een fijne bruis. Dan nog een glaasje rosé Champagne van 70% Pinot Noir en 30% Chardonnay. Geur en smaak van framboos en zwarte bessen (cassis), frisse zuren en heel correct, maar niet zo spannend als de grand cru. We nemen een Millesime 2005 en Cuvée 555 mee naar de gîte om later op ons gemak te proeven.

's Avonds eten we gebakken forel met courgette, venkel en aardappels uit de oven.

Reacties

  1. En de Voirin"s als huisbaas..... Wat een luxe!!
    Super vriendelijk en ... een van de beste Cramant- Champagnes Ik ga zeker terug om nog wat voorraad in te doen ...Zeker de 555 niet vergeten !!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.