Doorgaan naar hoofdcontent

Côte d'Auvergne - Boudes

Dinsdag 15 juni zijn we naar Boudes gereden om 2 wijnboeren te bezoeken. De Côte d'Auvergne wordt niet echt genoemd in de wijnboeken en -atlassen en dat komt waarschijnlijk omdat er maar zeer weinig wijn vandaan komt die ook nog eens voornamelijk in de plaatselijke supermarkten terechtkomt. Het is onderdeel van de Loire Vallei en hoort bij het subgebied Centre Loire. In/om het dorpje Boudes staat misschien zo'n 45 hectare wijngaard, dus dat is ook niet substantieel. Wat ik in de supermarkten en bij de wijnboeren geproefd heb, classificeer ik tot nu toe als onrijp, dun en weinig aromatisch. Omdat we een week geleden hoger in de Loire Vallei waren, kon ik goed het verschil in klimaat merken. Het loopt in dit gebied zeker een maand achter, maar volgens de boer wordt er slechts een week later geoogst dan in de Beaujolais, waar dezelfde druiven groeien. Als ik de guide Hachette en de boer moet geloven zit er wel potentieel in, dus heb ik wel wat flessen rode Boudes wijnen uit oogstjaar 2009 (trouwens ook veelbelovend) meegenomen om die in 2011 of '12 open te maken. Ben benieuwd of de druiven onrijp waren of de wijn onrijp. Ik dacht namelijk zelf het eerste. De 2 wijnboeren die ik heb bezocht zijn Sauvat en Pelissier. Als de flessen opengaan hoor je natuurlijk meer.

Reacties

  1. februari 2012 een fles van Sauvat geopend. De pinot noir 2008 elevage bois. Mooie rijpe geur zoals een goede pinot noir dat heeft, beetje stal, beetje bos, licht fruit. Wel wat hoog in zuren, maar toch goed van smaak. Ik houd ervan. Nu nog benieuwd naar de wijnen van Pelissier, die zijn ook aan de beurt.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.