Doorgaan naar hoofdcontent

De 'Ontdek Culinair Delft' ervaring

Ontdek Culinair Delft is echt een leuke manier om een stad te ontdekken, ook al is het al 38 jaar je eigen stad... Op één avond in 4 verschillende restaurants 1 gang eten met bijpassend drankje en tijdens het wandelen van het ene naar het andere restaurant de stad zien, dat is het concept. Ons programma: Starten bij Spaans restaurant Don Comer, dan naar Bistro de Pijpenla, hoofdgerecht bij 'mijn tent is top' Moodz en nagerecht bij Proeverij De Waag.

Bij Don Comer worden we ontvangen met een cava rosé en verschillende tapas: stukje meloen met serranoham, tonijnsalade met een stukje verse tonijn erop, een heerlijk zoetig uiensoepje, een tortilla van groente, calamares en pittig gekruide gegrilde garnalen.

Het voelde stout, maar zonder af te rekenen (want dat hebben we vooraf al gedaan..) lopen we de zaak uit om naar de Pijpenla te wandelen, waar we hartelijk worden ontvangen met een flinke kom mollige pompoensoep met room en truffel. De mannen nemen er bier bij, wij vrouwen kiezen de bijpassende wijn. Omdat de wijn niet aan tafel is ingeschonken kan ik alleen zeggen dat het een witte wijn is met rijpe geuren en vermoedelijk houtopvoeding. De wijn laat zich niet geheel wegcijferen door de hartige rijke soep, dus prima gekozen.

Dan wordt de verrassing van de avond aangekondigd: we worden uitgenodigd om per fluisterboot door de Delftse grachten naar Moodz te varen. Nu heb ik mij goed voorbereid, dus een echte verrassing was het niet, maar toch leuk. Tot het boottochtje halverwege in het water valt, of nee: al het water uit de hemel valt in ons bootje! Gelukkig waren er genoeg paraplu's aan boord om onder te schuilen, maar die moesten we wel voor elk Delfts bruggetje even dichtklappen... Flink opgefrist zijn we dus bij Moodz aangekomen waar adrem werd gereageerd: 'Niet dat jullie het nodig hebben, maar willen jullie water op tafel?' Dan is het alweer gezellig. Bij Moodz krijgen we het hoofdgerecht dat bestaat uit een mooie kwaliteit gegrilde kalfsoester, mals en sappig en goed klaargemaakte kalfszwezerik. Bij het vlees wordt een mooie jus van vintage port aangekondigd, waar ik graag meer druppels van had geproefd. De bijpassende wijn is (weer?) een houtgerijpte Chardonnay van het huis Robert Mondavi waar wij dan weer leuke IJslandse herinneringen aan hebben.

Laatste stop bij Proeverij De Waag waar beneden een groot feest aan de gang is, maar wij gaan naar boven waar we mogen kiezen tussen een kaasplankje of een dessert met chocolade en profiterolle... Na zoveel hartig eten gaat het zoete er wel in, zéker als het chocola is, goede kop koffie erbij en uitzicht op de lage lange brug waar we bukkend onderdoor gevaren zijn.

Leuk om zo een avond met goede vrienden door te brengen. Wat mij vooral is opgevallen is de gastvrijheid en persoonlijke aandacht bij elk van de restaurants waar wij binnenliepen. Waar ik nog eens terug wil komen? Persoonlijk wil ik weleens een grote kom van die zoete uiensoep bij Don Comer gaan leegeten en dan een tafeltje vol tapas erna lijkt me geen straf. Maar als we grote honger hebben, gaan we naar de Pijpenla en laten ons dan na afloop van een Bourgondische dis tussen de tafels vandaan pellen.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Paté van tonijn

Goed excuus om te shoppen, zo'n zomeruitdaging... Want als ik Portugese recepten ga testen, lijkt het me serieus lekkerder smaken als het in Portugees servies geserveerd wordt en op de foto gaat. Deze kleine Portugese schaaltjes zijn voor een Delftse als ik zo lekker vertrouwd blauw-wit en de onderkant zo mediterraan terracotta geglazuurd. Het zijn ideale schaaltjes voor de zogenaamde 'petiscos', de tapas van Portugal: borrelhapjes dus. Als eerste een super eenvoudig recept waar je echt van kunt genieten op een stukje stokbrood of geroosterd brood. Het komt uit het boek Piri piri & sardientjes van Tessa Kiros. Paté van tonijn: Laat 100 gram tonijn in olie en 2 ansjovisjes in olie uit een blikje uitlekken en doe het in een bakje samen met 100 gram ongezouten roomboter in stukjes en pureer het met een handmixer of in de keukenmachine. Voeg een kneep citroensap toe en een beetje piri piri kruiden of peper en het is al klaar! Welke wijn er lekker bij is ? Houd...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.