Doorgaan naar hoofdcontent

Dranken&Pakket Expo 2010

Vandaag de Dranken & Pakket Expo in Houten bezocht en geïnspireerd teruggekeerd. Zo heb ik Arnaud Fabre van Château d'Anglès ontmoet, waar ik deze zomer de rosé La Clape Classique 2009 van in het assortiment heb opgenomen. Nu heb ik de hele range kunnen proeven en wat niet vaak gebeurt is dat ik zowel wit, rosé als rood erg mooi vind. Dus die ga ik graag toevoegen in de winkel.

Ook erg onder de indruk geraakt van de likeuren van Zuidam, die zowel van buiten (de fles) als van binnen (de likeur zelf) erg mooi zijn. Ik heb de kaneellikeur en de chocoladelikeur geproefd en ze zijn beiden erg typerend, vol en fluweelzacht van smaak. Heláás, bedacht ik in de trein, mag ik geen gedistilleerd verkopen.... !

Ook geproefd: Wijn uit Georgië! Goede kwaliteit! Onthouden..


Verder ben ik op zoek gegaan naar een Albariño om die van Rosalía de Castro te vervangen (2008 is nu over zijn hoogtepunt heen en de nieuwe jaargang is er nog niet). En dat is gelukt! De Albariño van Sucessores de Benito Santos zit in dezelfde prijscategorie, komt ook uit Rias Baixas, is zelfs biologisch en smaakt en geurt zo heerlijk Albariño.... De wijn heet Igrexario de Saiar en is een florale, sappige wijn met frisse zuren en mineraliteit. MMMmm

De Madeira van Vinhos Barbeito heb ik tot het laatst bewaard om te proeven, want met 19% alcohol kun je uitspugen wat je wilt maar komt via de neus hard genoeg binnen... Maar die ervaring ga ik apart beschrijven omdat die wat meer aandacht behoeft en verdient.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Paté van tonijn

Goed excuus om te shoppen, zo'n zomeruitdaging... Want als ik Portugese recepten ga testen, lijkt het me serieus lekkerder smaken als het in Portugees servies geserveerd wordt en op de foto gaat. Deze kleine Portugese schaaltjes zijn voor een Delftse als ik zo lekker vertrouwd blauw-wit en de onderkant zo mediterraan terracotta geglazuurd. Het zijn ideale schaaltjes voor de zogenaamde 'petiscos', de tapas van Portugal: borrelhapjes dus. Als eerste een super eenvoudig recept waar je echt van kunt genieten op een stukje stokbrood of geroosterd brood. Het komt uit het boek Piri piri & sardientjes van Tessa Kiros. Paté van tonijn: Laat 100 gram tonijn in olie en 2 ansjovisjes in olie uit een blikje uitlekken en doe het in een bakje samen met 100 gram ongezouten roomboter in stukjes en pureer het met een handmixer of in de keukenmachine. Voeg een kneep citroensap toe en een beetje piri piri kruiden of peper en het is al klaar! Welke wijn er lekker bij is ? Houd...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.