Doorgaan naar hoofdcontent

Wijnkring 4 november

Thema van de wijnkring 4 november was 'Taarten & Wijn'. Normaal proeven we met de wijnkring een stukje kaas oid bij een wijn, maar dit keer proefden we 4 verschillende taartjes (hartig en zoet) en bij elk taartje 2 wijnen om te beoordelen welke wijn het beste bij het taartje past. Esther van Les Gateaux, die de taarten heeft verzorgd, vertelde zelf vol vuur over de taarten en de winkel en ik heb met liefde de wijnen toegelicht. Als een wijn en een gerecht het beste in elkaar naar boven halen, spreek ik van een huwelijk en deze avond hebben we maar liefst 2 huwelijken gesloten..

Als eerste hebben we een hartige taart met pompoen, courgette, munt en ras el hanout (marokkaans kruidenmengsel) geproefd met Le Chant des Fleurs Sauvignon Blanc 2009 en La Clape Classique blanc 2008 van Chateau d'Anglès. In het vegetarische taartje zijn veel frisse ingrediënten verwerkt en geeft de pompoen een klein zoetje mee die de frisse zuren Sauvignon Blanc wat harder naar voren laat komen. Als je veel van friszure wijn houdt, dan heeft dit de voorkeur. Mijn persoonlijke voorkeur ging uit naar La Clape Classique blanc, wat wel een droge wijn is maar met een tikkeltje (venkel) zoet die de taart nog rijker liet smaken.

Als tweede proefden we een hartige taart met witlof en komijnenkaas. Heel verrassend en uitgesproken van smaak. Hier moeten we rekening houden met het bittertje van de witlof en het kruidige van de kaas. De Wagner Stempel Riesling trocken 2008 heeft een bittertje in zijn mineraliteit en voldoende smaakintensiteit om de komijnenkaas aan te kunnen. Veel liefhebbers voor deze combinatie, inclusief ikzelf. La Clape Classique rosé is erg lekker op zichzelf en smaakt prima bij het taartje, maar haalde niet het beste uit de witlof naar boven.

Als derde proefden we een krachtige wildragouttaart van haas, hert, everzwijn en kangoeroe. Zelf was ik erg nieuwsgierig hoe de Niepoort Redoma rosé hierbij zou smaken. Omdat deze rosé van smaakvolle druiven is gemaakt en ook nog houtrijping heeft gehad, is dit een hele volle, rijpe wijn die je met een gerust hart bij rood vlees kunt inzetten. De wijn blijft goed smaken alleen raakt wel op de achtergrond bij dit krachtige gerecht. La Clape Classique rouge 2007 (van Syrah, Grenache en Mourvèdre) houdt goed stand en smaakt zacht en fruitig bij de taart. Het is echter geen huwelijk, maar meer het type tussenvriendje/vriendinnetje.

Als laatste proefden wij een desserttaartje met kastanjes, Australische rum, kaneel en crème fraîche. Nadat we er een Australische zoete muscat van Chambers bij hebben geproefd, concluderen we dat we hier liever een bolletje kaneelijs naast hadden gehad dan een wijn.

Toch vind ik een score van 2 huwelijken en 1 tussenvriendje niet slecht...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.