Doorgaan naar hoofdcontent

Winemakers diner Montes

'Happy people make happy wines' is één van de dingen die de Chileense wijnmaker Montes tijdens het Wine makers diner in restaurant de Prinsenkelder heeft verklaard. Er wordt bijvoorbeeld mooie muziek gedraaid tijdens het werk, zodat de sfeer goed is en alles in het werk wordt gesteld om samen een mooie wijn te maken. Andersom is het ook waar, want een mooie wijn kan mij ook zielsgelukkig maken. Bovendien is het zo dat als goede wijn in een gezellige warme sfeer wordt geproefd, deze altijd nog beter zal smaken. De wijnen die gisteren geschonken werden waren dan ook stuk voor stuk enorm vriendelijk, harmonieus en smaakvol.

Het hele restaurantgedeelte van De Prinsenkelder was gevuld met 80 (!)mensen die waren uitgenodigd door hun wijnhandel. Er waren ongeveer 3 wijnhandels met hun relaties aanwezig, waaronder wijnhandel De Helm uit Pijnacker waar ik bij aan tafel zat. Lekker genieten en meningen uitwisselen over de wijn en de combinatie met het eten. Enorm knap hoe al de gasten op tijd hun gerechten kregen die ook nog eens perfect van smaak waren.

Het apéritif ben ik bekend mee, dat is de Montes Cherub Syrah rosé 2009, een hele volle ronde rosé van Syrah druiven. De donkerroze kleur van deze rosé is de hele avond niet van mijn wangen weggeweest. Heerlijk begin.

Het eerste gerecht is een combinatie van gerookte zalm, gerookte zwaardvis en garnalen geserveerd met een compositie van crème fraîche. Hierbij komen 2 Montes Sauvignon Blancs. De reserva 2010 met een mooie frisse lichte smaak, zachte zuren en mooi in balans, verandert niet van karakter bij het gerecht. En de Limited selection 2009 met een hele rijpe geur en wat vollere smaak, wordt bij het gerecht bijna net zo lichtvoetig als de reserva 2010. Maar de limited selection met de gerookte zwaardvis komen héél mooi uit samen.

Het tweede gerecht is een licht gebakken kabeljauw op een bedje van rijst met een zachte saffraansaus. Daarbij 2 Montes Chardonnays. De reserva 2009 (6 maanden in eiken gerijpt) en de Alpha 2008 (12 maanden houtrijping). Even heel technisch gesproken vond ik de reserva een relatief strak mondgevoel geven en weinig filmend en zou ik verwachten dat deze niet samen zou gaan met de boterige saffraansaus. Het tegendeel was waar. De reserva blijft overeind en maakt het gerecht frisser. De Alpha ligt wel in het verlengde van de smaken, maar gaat er overheen qua smaakintensiteit. Toch zou je met elke wijn helemaal blij zijn als je ze in een restaurant geschonken krijgt bij dit gerecht, dus het zijn subtiliteiten.

Het derde gerecht is een lamskoteletje met zachte thijmsaus. Hierbij 2 Montes Cabernet Sauvignons, namelijk de Reserva 2008 en de Alpha 2008. De reserva is héél vol van rijp fruit en zacht van smaak en de Alpha komt iets jonger over, met iets meer tannines, maar dan nog van fluweel. De Reserva en het gerecht 'gaan naadloos in elkaar over' zei mijn buurvrouw en dat klopt. De Alpha gaat er iets overheen in smaakintensiteit, maar overheerst niet in mijn opinie. De Alpha heeft daarom mijn voorkeur, omdat deze het wat speelser maakt.

Het lekkers houdt maar niet op... Het vierde gerecht is een hertenfilet geserveerd met paddestoelen in lichte wildsaus. De wijnen van Montes die erbij komen zijn de Alpha Carmenère 2007 en de Montes Purple Angel 2007. De laatste heb ik niet voor niets als afbeelding bij dit bericht geplaatst, want dit is liefde, wat een wijn! Ik ben zelfs compleet vergeten de Alpha Carmenère (niets mis mee..) nog verder te proeven omdat ik volledig in de ban was van de Purple Angel die trouwens gemaakt is van Carmenère en Petit Verdot. Proefnotities heb ik niet gemaakt, maar in mijn herinnering proefde mijn hele mond mee, dus heeft deze wijn wat we noemen een heel 'breed smaakpalet', is ze heel rijk van smaak en verleidelijk. Supermooi met de hertenfilet. Alleen maar van genoten.

Als laatste een verse rijpe ananas met geitenkaas en honingsaus en ananasijs. Van de geitenkaas moet ik eerlijk zeggen dat ik die niet begrijp, maar de rest was heerlijk. Vooral samen met de Montes Late Harvest 2008 Gewürztraminer.

Op dit punt van de avond kan ik alleen nog maar denken 'kvinmgwoonlekkr'... Na de koffie met bonbons en wat gezellig nakletsen is het gelukkig nog maar een paar stappen naar huis rond middernacht en denk: I'm happy, thank you happy wines!

Notitie 2015: Zelf eens proeven? De wijnen kunnen besteld worden via Montes, een Nederlandse webwinkel.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.