Doorgaan naar hoofdcontent

Wijn bij Jamie's Paasfeest

De Delicious. plofte in de gang tussendemiddag en ik ben op bladzijde 34 al geïnspireerd tot een wijnadvies. Jamie Oliver heeft een mooi lentemenu samengesteld van tuinbonen-ricottatoastjes met basilicum en munt, lamsschenkels met rode wijn en zwarte olijven, lentegroenten met mosterdboter en puree met olijfolie en rozemarijn. Met als dessert omgekeerde sinaasappel-polentacake met crème fraîche en caramel.
Misschien komt het omdat ik de winterkost en truien zo zat ben, maar ik zou het direct wel willen maken en proeven! En ik heb bij elk gerecht al verzonnen welke wijn ik erbij zou drinken:
Bij de lichte, frisse smaken van de tuinbonen-ricottatoastjes past een lichte frisse wijn zoals Le Chant des Fleurs Sauvignon blanc 2009 uit de 'tuinen van Frankrijk', nl. de Loirevallei.
Bij het lamsgerecht met lentegroenten en puree past een rode wijn van Niepoort Vinhos met de, voor mij momenteel, toepasselijke naam 'Gestolen Fiets'. Niet te zwaar en niet te licht, fruitigheid, kruiden en afgeronde tannines.
De omgekeerde sinaasappel-polentacake lijkt me rijk aan smaakdimensies en daarom denk ik aan de wel wat prijzige maar oh zo heerlijke Markus Molitor Riesling beerenauslese 2006 die de geur van mandarijnen en sinaasappel in zich heeft, maar ook frisse zuren en een heerlijk honingzoet.
De recepten staan in de Delicious. van april 2011.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Paté van tonijn

Goed excuus om te shoppen, zo'n zomeruitdaging... Want als ik Portugese recepten ga testen, lijkt het me serieus lekkerder smaken als het in Portugees servies geserveerd wordt en op de foto gaat. Deze kleine Portugese schaaltjes zijn voor een Delftse als ik zo lekker vertrouwd blauw-wit en de onderkant zo mediterraan terracotta geglazuurd. Het zijn ideale schaaltjes voor de zogenaamde 'petiscos', de tapas van Portugal: borrelhapjes dus. Als eerste een super eenvoudig recept waar je echt van kunt genieten op een stukje stokbrood of geroosterd brood. Het komt uit het boek Piri piri & sardientjes van Tessa Kiros. Paté van tonijn: Laat 100 gram tonijn in olie en 2 ansjovisjes in olie uit een blikje uitlekken en doe het in een bakje samen met 100 gram ongezouten roomboter in stukjes en pureer het met een handmixer of in de keukenmachine. Voeg een kneep citroensap toe en een beetje piri piri kruiden of peper en het is al klaar! Welke wijn er lekker bij is ? Houd...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.