Doorgaan naar hoofdcontent

Kruidkoek met Arabische koffiechocolade & PX

Bij een proeverij van mijn leverancier heb ik een boekje meegenomen van Vinos de Jerez over alle types Sherry, hoe ze gemaakt worden en waarbij het lekker smaakt. Nu heb ik pas een (zoete) PX van Barbadillo aan mijn assortiment toegevoegd, waarvan bekend is dat die goed bij pure chocolade past. Maar met deze kruidkoektulband met koffie-chocoladeglazuur is het nóg lekkerder ...

Recept 4 personen:Oven voorverwarmen op 175 °C.
In kom 300 gr bloem, 1 zakje bakpoeder en 250 gr donkere basterdsuiker mengen. 1 ei erboven breken, 250 ml melk, 4 el PX Sherry en 1/2 tl zout toevoegen en met garde roeren tot glad beslag.
75 gr zachte noga (turrón) in kleine stukjes verdelen en door beslag scheppen. Beslag in 4 (met wat zachte boter) ingevette kleine tulbandvormpjes (of grote tulband) schenken en vormpjes 1 richel onder het midden in oven schuiven.
Kruidkoek in ca. 1 uur bruin en gaar bakken (satéstokje dat in de koek wordt gestoken, komt er droog uit!). Tulbandjes 10 min. laten afkoelen. Vorm verwijderen en koek op taartrooster verder laten afkoelen. Tulbandjes kunnen verpakt in aluminiumfolie dagen zeker 4-5 dagen bewaard worden.

Breek een reep pure chocolade in kleine stukjes en laat ze al roerende (pan op laag vuur) in kopje sterk gezette koffie smelten. Roer 1 tl Arabische koffiekruiden * erdoor en laat in pannetje afkoelen. Verdeel de chocoglazuur over de tulbandjes.


*)Arabische koffiekruiden: mengsel van 1 el kaneel, ½ el gemberpoeder, 1 tl gemalen kardemom en snufje zwarte peper.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.