Doorgaan naar hoofdcontent

Port oogst 2011

Hier word ik dus ongelooflijk enthousiast van! 
Een mail van mijn importeur over Niepoort oogst 2011:



"De internationale pers staat er al vol van en ook via social media wordt er volop over gesproken. De jaargang 2011 is unaniem door álle Porthuizen gedeclareerd tot Vintage Port! En men is het er onderling over eens, dat 2011 één van de grootste jaren van de afgelopen decennia is. Ook Dirk van der Niepoort is werkelijk laaiend enthousiast. Desgevraagd zegt Dirk hierover: “2011 is veel beter dan 1994 (!); ik denk dat het in kwaliteit ligt tussen de 1970, 1966 en 1955, alleen dan béter. Het is een unieke en onvergelijkbare Vintage vanwege zijn balans tussen concentratie (vergelijkbaar met 1945) en rijkheid, zónder overrijpheid, tenzij men daar tijdens de oogst bewust naar heeft gezocht. Het is minder “fruitdriven”, meer aan de “aardse” kant net als 1970, met een puurheid en elegantie die vergelijkbaar is met 2005. Ik denk dat het nog nooit eerder is voorgekomen dat al deze, zo verschillende, kenmerken in één Vintage samenkomen”.

Een klassieke Vintageport dus met álles er op en er aan! Zo leek het er echter aanvankelijk niet op. Volgens Dirk leek 2011 af te steven op ramp, toen de rijping maar liefst 3 weken vóór op schema lag en er grote hitte dreigde in augustus. Augustus bleef echter koel en bewolkt, maar wel droog. Een geschenk uit de hemel voor het behoud van de zuren en een evenwichtige ontwikkeling en rijping van fruit en tannines. Wat lichte regen aan het eind van augustus en een zonnige september maand, maakte het feest compleet en leidde tot perfect rijpe druiven. Enige schaduwpunt helaas zijn de zeer lage opbrengsten.

De internationale pers is al niet minder lovend; zo plaatst bijvoorbeeld James Suckling, autoriteit op het gebied van Vintageport, de Niepoort 2011 in de top 4, samen met de “Icon Ports” Noval Nacional en Graham’s “The Stone Terraces”. Een topprestatie dus! Een bloemlezing van de reviews":

Niepoort Vintage Port 2011 97
“Great nose here of crushed raspberries and minerals with hints of dark chocolate. Full body, medium sweet with a chewy, peppery and lightly stemmy character. It’s long and tannic but very polished. One of best ever young vintage Ports from here. Try in 2023”

Niepoort Vintage Port Bioma Vinha Velha 2011 95
“Concentrated fruit here with a super-refined tannin backbone. Full body, medium sweet, highly toned with stones and minerals. This is beautiful, rich and muscular all at the same time. Only 450 cases produced of this foot-trodden wine from old vines aged three years in oak pipes. Drink 2020”

Niepoort Vintage Port 2011 18.5++ Drink 2030-2070
“Very intense blackish purple. Fantastic breadth and richness. Putty, opulent and so rich! Much sweeter and juicier than the Bioma. Very lifted and dry on the end but only after the most amazing fresh fruit. Racy and sinewy. Racehorse. Fab. Palate scrub on the end.”

Niepoort Vintage Port Bioma Vinha Velha 2011 18.5 Drink 2035-2080
“The same colour as the regular vintage. Much more restrained on the nose than the regular Niepoort vintage. But amazing class. Sucky stones and not that sweet. SO mineral and individual.”

Niepoort Vintage Port 2011 96-98
“Powerful, fresh and lively with lovely intensity and acidity. Very fresh with good structure and lively peppery,  floral precision. Laser sharp and quite amazing”

Niepoort Vintage Port Bioma Vinha Velha 2011 96-98
“This is a single-vineyard wine from the Pisca vineyard. Fresh, intense and vivid with bright cherry, plum and blackberry fruit. Firm, grainy and grippy with lovely structure and massive intensity. Super precision here.”

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.