Doorgaan naar hoofdcontent

Goddelijk Languedoc-Roussillon

Omdat er steeds meer smakelijke wijnen uit dit gebied lijken te komen heb ik afgelopen vrijdag de Languedoc-Roussillon in 6 wijnen laten proeven tijdens de wijn & spijskring in het Meisjeshuis.

Te beginnen met een Picpoul de Pinet van La Croix Gratiot 2011, een frisse witte wijn van de picpouldruif met de geur van bloemetjes en citrus 'zest'. De witte wijn van Chateau d'Anglès komt van een eenzaam kalkmassief genaamd 'La Clape'. Dit ligt aan de kust tussen Narbonne en Beziers. De wijn heeft duidelijk iets ziltigs in geur en smaak en past perfect bij een hartig taartje van zeevruchten. De derde wijn is een rosé uit Faugères, meer in het binnenland, van Domaine Ollier Taillefer. Deze heeft ook veel mineraliteit en kracht en past tot verrassing van een aantal mensen net zo goed bij het hartige taartje.

Over naar de rode wijnen, proeven we als eerste een heel rijke wijn 'Esprit de la Cité de Carcassonne 2008'. Carcassonne is een vestingsstadje dat maar liefst drie maal ommuurd is. Vandaar waarschijnlijk dat het de inspiratie is geweest voor ons favoriete en gelijknamige spel. Maar terug naar de wijn: de geur komt je met enthousiasme tegemoet en is vol van rijpe kersen. De smaak is rijk en perfect in harmonie en blijft nog een tijdje na-neurieën. Jammer genoeg is deze jaargang uitverkocht, maar ik zal de volgende beschikbare jaargang (waarschijnlijk 2011) graag nog eens proeven. Na deze kanjer proefden we de Chateau d'Anglès la Clape rouge 2009 en die ligt er qua smaak en kracht echt heel dichtbij, maar mist in vergelijking wel diepgang. Bij deze wijnen hadden we wat stokbrood met een Normandische roodschimmelkaas Livarot die de Carcassonne tenietdoet en de Anglès vreemd genoeg wèl aan kan. Waarschijnlijk komt dit door het hogere alcoholpercentage van de Anglès. Beide rode wijnen smaken goed bij de lamspaté met tijm.

De afsluiter had ik me al op verheugd en gezien de reacties niet onterecht. De woorden verrassend en Goddelijk zijn gevallen. De rode dessertwijn Banyuls rimage 2008 van Clos Saint André is een vin doux naturel (versterkte wijn) die vroegtijdig is gebotteld om het fruit in geur en smaak te behouden (=rimage). Met daarbij verse noga met zoete kersen en een laagje pure chocola van Van der Burgh: genieten!

Een aantal mensen gaat het laatste thuis nog eens overdoen, waaronder ik zelf natuurlijk...

Reacties

  1. Ik ben het helemaal met je eens dat Languedoc-Roussillon een geweldige wijnstreek is. Enorm divers en redelijk geprijsd.
    La Clape is een interessant micro terroir. Vooral de rode wijn vind ik erg mooi. Chateau d'Angles is een bekende naam, maar die heb ik nog niet geproefd.
    Wel andere, waaronder 1-tje van Gerard Betrand, waarover ook een stuke staat op mijn eigen blog ( http://piecesdevin.blogspot.nl/2013/09/la-clape-en-arte-de-vivre-reserve.html). Die ken je misschien wel.
    mvg

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tres belle region, pouvez vous me dire s'il y est possible d' Acheter cialis generique en ligne a prix pas cher avec livrason rapide?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Paté van tonijn

Goed excuus om te shoppen, zo'n zomeruitdaging... Want als ik Portugese recepten ga testen, lijkt het me serieus lekkerder smaken als het in Portugees servies geserveerd wordt en op de foto gaat. Deze kleine Portugese schaaltjes zijn voor een Delftse als ik zo lekker vertrouwd blauw-wit en de onderkant zo mediterraan terracotta geglazuurd. Het zijn ideale schaaltjes voor de zogenaamde 'petiscos', de tapas van Portugal: borrelhapjes dus. Als eerste een super eenvoudig recept waar je echt van kunt genieten op een stukje stokbrood of geroosterd brood. Het komt uit het boek Piri piri & sardientjes van Tessa Kiros. Paté van tonijn: Laat 100 gram tonijn in olie en 2 ansjovisjes in olie uit een blikje uitlekken en doe het in een bakje samen met 100 gram ongezouten roomboter in stukjes en pureer het met een handmixer of in de keukenmachine. Voeg een kneep citroensap toe en een beetje piri piri kruiden of peper en het is al klaar! Welke wijn er lekker bij is ? Houd...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.