Doorgaan naar hoofdcontent

Pasta in kruiden-notensaus

Op meatless monday wil ik graag dit pastarecept delen dat ik in de 'Pretty city' delicious. van september vond. Het recept is van Antonio Carluccio, ook wel de 'koning van de pasta' genoemd en ik wil het dolgraag binnenkort eens maken heb ik bedacht. Er gaan walnoten in, kaas en veel verse kruiden.

Recept (voorgerecht 4 personen):
Kook 300 gram trofie (korte pasta in spiraal gedraaid, liefst vers gemaakt) in ruim kokend water met zout. De gedroogde versie moet 12-14 minuten en verse pasta 4-5 minuten). Stamp intussen in een vijzel 150 gram gedopte walnoten samen met fijngesneden verse oregano, rozemarijn en salieblad (1/2 eetlepel van elk), 1 theelepel grof zeezout en 2 tenen knoflook tot een romige substantie. Meng in een kleine steelpan 6 eetlepels olijfolie met 60 gram versgeraspte pecorino tot een dikke puree. Giet de pasta af en bewaar 100 ml kookwater om door de notensaus te roeren. Roer een deel van het pastawater door de saus. Deze hoeft alleen warm te worden en mag niet koken en dat lukt met het hete kookwater. Bestrooi de pasta met een handje pecorino en wat basilicum.

De walnoten kunnen eventueel vervangen worden door geroosterde hazelnoten.

Er wordt in het tijdschrift een witte Corbières van Chateau Ollieux Romanis bij geadviseerd, maar uitgaande van het Smaakboutique assortiment vind je iets noordelijker dan Corbières  de coteaux de Languedoc waar dezelfde druivenrassen groeien en waar heerlijke wijn van wordt gemaakt door Chateau d'Anglès die de kruiden en noten goed aankan. Maar maandag is natuurlijk een doordeweekse dag, dus als je voor een doordeweekse biologische wijn kiest, neem dan de Finca Fabian Chardonnay.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.