Doorgaan naar hoofdcontent

Portugese bladerdeegtaartjes

Veel lekkerder dan de beroemde pasteis de nata, vind ik zelf. En mijn man en zoon zijn er ook dol op. Pasteis de nata (Portugese bladerdeegroomtaartjes) zijn vaak nogal machtig. De bladerdeegtaartjes van dit recept zijn zonder room en mèt amandelrasp en witte bonen. Gek genoeg maken die witte bonen de taartjes lichter van smaak en hup: je hebt weer een paar gram groente binnen... Het recept heb ik van de website van Saudades de Portugal en heb het aangepast zodat het precies genoeg is om mijn bakblik met 12 muffinvormpjes te vullen.

Het vergt wel wat voorbereiding de dag ervoor, maar vrij weinig moeite. Het lekkerste is namelijk om de witte bonen zelf te weken en te koken. Dus eerst 25 gram gedroogde witte bonen 8 uur vooraf weken en dan 1 tot 2 uur koken om ze daarna te pureren.

Oven voorverwarmen op 180 graden.

Meng in een pannetje 125 gram suiker en 1/2 deciliter water en breng het rustig aan de kook. Haal het na 3 minuten koken van het vuur en doe de bonenpuree en 30 gram geraspte amandelen erbij. Roer goed door en zet het nog even terug op het vuur om weer te verwarmen en laat het dan afkoelen. Klop ondertussen 3 eidooiers luchtig en meng ze met de rest van de vulling.

Rol het bladerdeeg uit (ik gebruik graag die van tante Fanny uit het koelvak) en steek hier rondjes uit die een muffinvorm kunnen vullen. Vet de vormpjes in en doe de rondjes deeg erin. Vul ze met het mengsel. Er moet een klein randje vrijblijven (niet helemaal vol) en kwast de randjes eventueel in met eiwit voor wat glans. Bak de taartjes in ca. 25 minuten gaar. Af laten koelen, eruit halen en bestrooien met poedersuiker en kaneel.

Vrijdag ga ik ze maken voor een thuisproeverij, ik heb er nu al zin in!


Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Paté van tonijn

Goed excuus om te shoppen, zo'n zomeruitdaging... Want als ik Portugese recepten ga testen, lijkt het me serieus lekkerder smaken als het in Portugees servies geserveerd wordt en op de foto gaat. Deze kleine Portugese schaaltjes zijn voor een Delftse als ik zo lekker vertrouwd blauw-wit en de onderkant zo mediterraan terracotta geglazuurd. Het zijn ideale schaaltjes voor de zogenaamde 'petiscos', de tapas van Portugal: borrelhapjes dus. Als eerste een super eenvoudig recept waar je echt van kunt genieten op een stukje stokbrood of geroosterd brood. Het komt uit het boek Piri piri & sardientjes van Tessa Kiros. Paté van tonijn: Laat 100 gram tonijn in olie en 2 ansjovisjes in olie uit een blikje uitlekken en doe het in een bakje samen met 100 gram ongezouten roomboter in stukjes en pureer het met een handmixer of in de keukenmachine. Voeg een kneep citroensap toe en een beetje piri piri kruiden of peper en het is al klaar! Welke wijn er lekker bij is ? Houd...