Waar moet je op letten als je een kaasplankje gaat samenstellen? Zelf vind ik het belangrijk om verschillende smaken op het plankje te leggen, liefst met verschillend uiterlijk, variërend in rijping en een opbouw in smaak. Beginnend bij de kaas die zachtjes 'Mmmm' fluistert, door naar een wat grommender njam en eindigend met een Roarr! Om het maar even auditief uit te leggen ;-)
Maar misschien wil je de wijn wel in de spotlight zetten, dan is het natuurlijk belangrijk te kijken naar de wijn en wat voor smaak/smaakgehalte je daarbij verwacht en ernaast zet om in harmonie te zingen met de kazen.
Zelf mag ik sinds kort elke maand een kaasplankje samenstellen van kazen die ik in Frankrijk bestel bij de zuivelboerderij annex affineur (de plek waar de kazen rijpen). In december is dat de volgende selectie:
Maar misschien wil je de wijn wel in de spotlight zetten, dan is het natuurlijk belangrijk te kijken naar de wijn en wat voor smaak/smaakgehalte je daarbij verwacht en ernaast zet om in harmonie te zingen met de kazen.
Zelf mag ik sinds kort elke maand een kaasplankje samenstellen van kazen die ik in Frankrijk bestel bij de zuivelboerderij annex affineur (de plek waar de kazen rijpen). In december is dat de volgende selectie:
- Machecoulais, een fris, romig koekaasje uit de Pays de Loire
- Coulommiers aux Truffes, vergelijkbaar met Brie de Meaux met vulling van zwarte truffel
- Bleu d'Auvergne AOP, blauwaderkaas uit de Auvergne. Rijper en voller dan de gepasteuriseerde versie.
Voor mensen die bijvoorbeeld niet van blauwschimmel houden heb ik trouwens wel een alternatief. Gewoon even vragen. En heb je advies nodig, laat maar weten via de contactpagina van de website of mail me, msn via facebook is ook mogelijk.
Heb je thuis een kaasplankje samengesteld en/of een perfecte combinatie met wijn (of bier/thee), dan vind ik het leuk dat te lezen in een reactie. Ik hou erg van praten over wijn & spijs..
Reacties
Een reactie posten