Doorgaan naar hoofdcontent

Zuurkool mini quiches

Deze zuurkool mini quiches maak ik regelmatig in de herfst-/winterperiode voor de High Wine workshop. Zuurkool is altijd zo'n mooi schoolvoorbeeld van hoe de zuren van de zuurkool invloed hebben op de wijn. En niet iedereen is een fan van zuurkool, dus probeer ik het zo lekker mogelijk te maken in de vorm van een taartje. Inmiddels is het recept voldoende getest om het te delen.

Bladerdeeg zelf maken is ongelooflijk veel werk en ome Jan en tante Fanny kunnen dat ook prima. Dat is geen familie van me, maar zijn twee merken in het koelschap...

Tips: Afhankelijk van de grootte van je uitsteekrondje, heb je één of twee rollen bladerdeeg nodig. Ik gebruikte een steekrondje van 8,5 cm en dan haal ik 9 rondjes uit een vel en dus nog 3 rondjes uit het tweede vel om de muffin tray vol te krijgen. Van de rest maak ik dan bijvoorbeeld worstebroodjes (pigs in a blanket) voor de kinderen. Mijn ervaring met de uitsteekrondjes: een halve centimeter kleiner rondje zorgt ervoor dat je de helft minder vulling erin krijgt en hoe meer vulling hoe lekkerder natuurlijk! Voor de kaas gebruik je gewoon de kaas die je over hebt en kunt raspen. Friese nagelkaas is ook lekker en geeft wat extra's.

De vetgedrukte woorden zijn de ingrediënten die je nodig hebt:

Verwarm de oven voor op 200 graden celsius met boven- en onderwarmte (voorkeur) of 180 graden heteluchtoven kan ook. Dat droogt wat meer uit.

Vet de muffin bakvorm in met zachte boter of olijfolie. Steek 12 rondjes uit het bladerdeeg en doe die in de vorm. Prik met een vork of scherp mes wat gaatjes in de bodem zodat die tijdens het bakken plat blijft. Bak 50-75 gram pancetta uit in de koekenpan, totdat ze een beetje bruin zijn.
Laat ondertussen een half pakje zuurkool uitlekken (niet uitspoelen, dan spoel je de smaak weg)
Maak de vulling van 2 eieren en 100-125 ml crème fraîche, peper en zout en eventueel een halve theelepel gemalen kruidnagel. Loskloppen met een vork.
Doe in elk vormpje een vork zuurkool, wat gebakken spekjes en schenk de vulling erover (1-2 eetlepels per taartje). Wat geraspte kaas erover en 30 minuten in de oven.

Voor een vegetarische versie kun je de spekjes weglaten of vegetarische spekjes gebruiken.

Wat drink je erbij? Liefst een hele goede droge Riesling!

Je kunt ook een grote zuurkooltaart maken. Dan heb je twee keer zoveel eier-roomvulling nodig en kun je er stukjes rookworst extra in doen. Dan 40-45 minuten bakken.

Reacties

  1. Ben benieuwd, ziet er leuk uit! Ik maak zelf wel eens hartige taartjes in een muffinvorm met die vierkante bladerdeegvelletjes die ik dan dicht vouw. Ik schat wel in met dubbele hoeveelheid vulling dan.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.