Deze zuurkool mini quiches maak ik regelmatig in de herfst-/winterperiode voor de High Wine workshop. Zuurkool is altijd zo'n mooi schoolvoorbeeld van hoe de zuren van de zuurkool invloed hebben op de wijn. En niet iedereen is een fan van zuurkool, dus probeer ik het zo lekker mogelijk te maken in de vorm van een taartje. Inmiddels is het recept voldoende getest om het te delen.
Bladerdeeg zelf maken is ongelooflijk veel werk en ome Jan en tante Fanny kunnen dat ook prima. Dat is geen familie van me, maar zijn twee merken in het koelschap...
Tips: Afhankelijk van de grootte van je uitsteekrondje, heb je één of twee rollen bladerdeeg nodig. Ik gebruikte een steekrondje van 8,5 cm en dan haal ik 9 rondjes uit een vel en dus nog 3 rondjes uit het tweede vel om de muffin tray vol te krijgen. Van de rest maak ik dan bijvoorbeeld worstebroodjes (pigs in a blanket) voor de kinderen. Mijn ervaring met de uitsteekrondjes: een halve centimeter kleiner rondje zorgt ervoor dat je de helft minder vulling erin krijgt en hoe meer vulling hoe lekkerder natuurlijk! Voor de kaas gebruik je gewoon de kaas die je over hebt en kunt raspen. Friese nagelkaas is ook lekker en geeft wat extra's.
De vetgedrukte woorden zijn de ingrediënten die je nodig hebt:
Verwarm de oven voor op 200 graden celsius met boven- en onderwarmte (voorkeur) of 180 graden heteluchtoven kan ook. Dat droogt wat meer uit.
Vet de muffin bakvorm in met zachte boter of olijfolie. Steek 12 rondjes uit het bladerdeeg en doe die in de vorm. Prik met een vork of scherp mes wat gaatjes in de bodem zodat die tijdens het bakken plat blijft. Bak 50-75 gram pancetta uit in de koekenpan, totdat ze een beetje bruin zijn.
Laat ondertussen een half pakje zuurkool uitlekken (niet uitspoelen, dan spoel je de smaak weg)
Maak de vulling van 2 eieren en 100-125 ml crème fraîche, peper en zout en eventueel een halve theelepel gemalen kruidnagel. Loskloppen met een vork.
Doe in elk vormpje een vork zuurkool, wat gebakken spekjes en schenk de vulling erover (1-2 eetlepels per taartje). Wat geraspte kaas erover en 30 minuten in de oven.
Voor een vegetarische versie kun je de spekjes weglaten of vegetarische spekjes gebruiken.
Wat drink je erbij? Liefst een hele goede droge Riesling!
Je kunt ook een grote zuurkooltaart maken. Dan heb je twee keer zoveel eier-roomvulling nodig en kun je er stukjes rookworst extra in doen. Dan 40-45 minuten bakken.
Bladerdeeg zelf maken is ongelooflijk veel werk en ome Jan en tante Fanny kunnen dat ook prima. Dat is geen familie van me, maar zijn twee merken in het koelschap...
Tips: Afhankelijk van de grootte van je uitsteekrondje, heb je één of twee rollen bladerdeeg nodig. Ik gebruikte een steekrondje van 8,5 cm en dan haal ik 9 rondjes uit een vel en dus nog 3 rondjes uit het tweede vel om de muffin tray vol te krijgen. Van de rest maak ik dan bijvoorbeeld worstebroodjes (pigs in a blanket) voor de kinderen. Mijn ervaring met de uitsteekrondjes: een halve centimeter kleiner rondje zorgt ervoor dat je de helft minder vulling erin krijgt en hoe meer vulling hoe lekkerder natuurlijk! Voor de kaas gebruik je gewoon de kaas die je over hebt en kunt raspen. Friese nagelkaas is ook lekker en geeft wat extra's.
De vetgedrukte woorden zijn de ingrediënten die je nodig hebt:
Verwarm de oven voor op 200 graden celsius met boven- en onderwarmte (voorkeur) of 180 graden heteluchtoven kan ook. Dat droogt wat meer uit.
Vet de muffin bakvorm in met zachte boter of olijfolie. Steek 12 rondjes uit het bladerdeeg en doe die in de vorm. Prik met een vork of scherp mes wat gaatjes in de bodem zodat die tijdens het bakken plat blijft. Bak 50-75 gram pancetta uit in de koekenpan, totdat ze een beetje bruin zijn.
Laat ondertussen een half pakje zuurkool uitlekken (niet uitspoelen, dan spoel je de smaak weg)
Maak de vulling van 2 eieren en 100-125 ml crème fraîche, peper en zout en eventueel een halve theelepel gemalen kruidnagel. Loskloppen met een vork.
Doe in elk vormpje een vork zuurkool, wat gebakken spekjes en schenk de vulling erover (1-2 eetlepels per taartje). Wat geraspte kaas erover en 30 minuten in de oven.
Voor een vegetarische versie kun je de spekjes weglaten of vegetarische spekjes gebruiken.
Wat drink je erbij? Liefst een hele goede droge Riesling!
Je kunt ook een grote zuurkooltaart maken. Dan heb je twee keer zoveel eier-roomvulling nodig en kun je er stukjes rookworst extra in doen. Dan 40-45 minuten bakken.
Klinkt echt heerlijk :)
BeantwoordenVerwijderenBen benieuwd, ziet er leuk uit! Ik maak zelf wel eens hartige taartjes in een muffinvorm met die vierkante bladerdeegvelletjes die ik dan dicht vouw. Ik schat wel in met dubbele hoeveelheid vulling dan.
BeantwoordenVerwijderenJazeker, dat denk ik ook.
Verwijderen