Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Popping up at No. 13

Vorig jaar was gezellig, tijdens ShopinDelft een eigen stukje winkel in de loods van de Pieterstraat, maar wel een beetje koud en donker. Dit jaar ben ik uitgenodigd door modewinkel No.13 aan de Oude Langendijk in Delft om o.a. Port, chocolade en noga te laten proeven en te verkopen als cadeau. Mijn winterjas en das kan daar lekker aan de kapstok, want het is lekker warm! Kom je ook? Meer informatie in de nieuwsbrief .

Wijnpakket kerst 2013

Vorige week kregen mijn abonnees het wijnpakket passend bij de Delicious. Kerst 2013. Ik zal de inhoud verklappen om u op ideeën te brengen, misschien besluit u wel het wijnpakket of één van de wijnen los te bestellen en te laten bezorgen. Dat scheelt in ieder geval een hoop uitzoekwerk en gesjouw met de kerst-inkopen. Dit zijn de 4 wijnen: Sauvignon blanc  ‘the holy snail’ 2012 Bij een flink aantal recepten wordt een ‘Sauvignon blanc uit de Nieuwe wereld’ aanbevolen en deze wijn voldoet volledig aan dat smaakprofiel maar komt van dichterbij: uit de Loire vallei en zal heerlijk smaken bij de gegrilde geitenkaas (pag. 41), bij de  gegrilde oesters met limoen- en venkelzaadboter (pag. 40), bij de bonensalade (pag. 104) en de griet met basilicumboter en zeewiersalade (pag. 123) èn als apéritif. Chénas van Paola en Rémi Benon 2009 Een gerijpte Beaujolais cru uit een rijk wijnjaar, licht van kleur, fruit en aardse tonen. Heerlijk bij de carpaccio van hertenbout me...

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Delicious november

Even verklappen welke wijnen vorige maand zijn verstuurd in het wijnpakket met Delicious.  november: Docil vinho verde Loureiro 2012 Dit is een lichte witte wijn als het gaat om het alcoholpercentage, maar heeft veel smaakinhoud die een beetje lijkt op een goede Riesling. Deze wijn kan qua eten wel een beetje zoet of vet hebben en is daarom in te zetten bij het wereldmenu (pag. 8) en de vette vissen van Bill Granger (pag. 92). Domaine Ollier Taillefer rosé 2011 Op zonnige herfstdagen kunt u nog genieten van een echte dinerrosé zoals deze. Probeer deze daarom eens bij het menu voor een mooie zonnige dag (pag.8) met salade van biet, peer en feta (pag. 68) en/of de spaghetti met krab (pag. 46). Finca Fabian Tempranillo 2012 Van onze huiswijn kunt u ongecompliceerd genieten bij thuiskomst na een dag werk bijvoorbeeld. Verder past deze wijn bij veel vleesgerechten en bij jonge kazen en bij het klassieke menu zoals vermeld op pag. 8 met de cotelette Suisse en ovenge...

Sulfiet in wijn

Soms leidt een vraag tot een heel onderzoek waar je zelf van leert. Zo kreeg ik de vraag om een wijn zonder sulfiet. Al snel wordt dan duidelijk dat wijn zonder sulfiet niet bestaat. Sulfiet komt van nature voor in planten en komt vrij tijdens de gisting van de druiven. Het wordt ook toegevoegd om ervoor te zorgen dat de druiven niet rotten en dat de wijn niet binnen een half jaar bederft. De afgelopen maanden heb ik sporadisch een wijn zonder toegevoegd sulfiet gevonden. Het proeven was geen pretje en veel wijn verdween door de gootsteen. De wijnen ruiken gewoon niet fris en smaken daardoor niet goed. Uiteindelijk heb ik toch wat juweeltjes ontdekt die ik wil delen: Spinola Gavi NS van Castello di Tasserolo is er zo eentje. De NS staat voor 'No Sulphite added' en is van biodynamische wijnbouw. Een hele frisse witte wijn van 100% Cortese uit de bloemenrivièra (Piemonte). Dezelfde wijnmaker heeft ook een krachtpatser van een rode wijn, namelijk de Spinola Monferrato NS ...

Chocolade en wijn

Ter gelegenheid van ' Chocolate week ' even wat extra aandacht voor chocolade & wijn. Een heerlijke combinatie natuurlijk, zeker als het gaat om dessertwijnen zoals Banyuls of Port. Die smaken eigenlijk altijd goed bij chocolade en chocolade desserts. Minder voor de hand liggend is het om droge rode wijn met chocolade te combineren omdat het gros van de rode wijnen in combinatie met chocolade te zuur gaat smaken. Belangrijk om op te letten is het cacaogehalte van de reep. Bij een cacaogehalte lager dan 50% neemt suiker de overhand en is een droge wijn kansloos. Daarbij heb je een fullbody wijn nodig die liefst zo'n fluwelen cacao-achtig mondgevoel heeft. Tot nu toe heb ik goede ervaringen met Tinedo Cala N.2 en The Hedonist Shiraz in combinatie met pure chocolade (54%) en cranberries. En afgelopen week was ik blij verrast door een glas Quantum blend met pure chocolade (72%) erbij. Probeer het eens uit, zou ik zeggen, of geef het cadeau. Schenk geluksmomenten...

Smaak-ontdekkingen

Vrijdag 11 oktober heb ik tijdens de wijn & spijskring in het Meisjeshuis wat nieuwe smaak-ontdekkingen laten proeven. Zowel op het gebied van eten als van wijn. De country style home made English pies van de Pieman bijvoorbeeld. 10 mini taartjes voor een tientje op de markt, super smaakvol! Ook op de markt in Delft sinds vorige week is een man die alleen maar Franse salami verkoopt (je mag ze allemaal proeven) in heel veel verschillende smaken. De favoriet van mijn man is die met vijgen erin verwerkt en ik zelf ben fan van de salami met blauwschimmelkaas: glaasje Port erbij en ik ben blij. We zijn vrijdag begonnen met een project van Dirk Niepoort. De Dócil vinho verde Loureiro 2012 is heel licht in alcohol (11%) maar geeft toch heel veel. Mineraliteit, bloemetjes en citrus en met een party pie met spinazie, feta en rozijntjes werd de wijn lichtvoetiger en nog wat eleganter. Dan onze biologische huiswijn Finca Fabian Tempranillo 2012 uit La Mancha/Spanje. Een hele volle, r...