De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


zondag 13 december 2009

Champagne proeverij

Een kleine kring dit keer in het Meisjeshuis, maar wel gezellig en zeker lekker. Wat mij betreft is de ontdekking van de avond: Jansz!

Afgelopen vrijdag hebben we 5 flessen mousserend verzameld en opengemaakt in deze volgorde:

  1. Jansz Non Vintage Cuvée - Tasmanië. Mooi citrus in geur en smaak. Hele fijne mousse, zacht op de tong. Zoveel beter dan de Moët uit de supermarkt, maar dan voor een veel redelijker prijs (rond 18euro/fles in de winkel).
  2. Jansz Vintage 2002 - Tasmanië. Van één oogstjaar gemaakt, perfecte blend van Pinot Noir en Chardonnay. 1e gisting deels in vaten, na 2e gisting 4 jaar rijping 'sur lie'. Dat zorgt voor een rijpe (appeltjes, vers brood) geur en een volle, rijke, zachte smaak. Superzachte mousse. In tegenstelling tot een non vintage kan deze vintage nog wel een paar jaar mee. Zelfs deze Vintage kost minder dan de massa Moët bij de super. (rond 26 euro).
  3. Dufour Champagne brut 'Divins Plaisirs'. Uit de Champagne, wel brut maar niet te droog. Qua bubbel wel fijn, maar prikkelender op de tong dan de Jansz. Gewoon lekker. Rond 20 euro/fles.
  4. Dufour Champagne Rosé 'Divins Plaisirs' van 100% Pinot Noir. Deze rosé Champagne ontdekte ik in een kleine bio-winkel in de Ardennen. Wij hebben hier in de Ardennen 2 avonden goed van genoten. Serieuzer dan de brut, beetje aardbeien, vleugje tabak en verder erg lekker. Helaas in de proeverij hadden we een slechte fles en geen reserve meegenomen... Leermomentje voor mij. Rond 25 euro/fles.
  5. Terre da Vino Malvasia di Castelnuovo Don Bosco Dolce. Malvasia schijnt normaal een witte druif te zijn, tenzij er 'Don Bosco' bij staat, dan is het de blauwe variant. En deze mousserende wijn is niet halfdroog, maar echt zoet. 8-9 euro. In de keuken vonden we nog wat kleine gebakjes met fruit en chocola: Mmmmm lekker hoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten