Doorgaan naar hoofdcontent

Domaine du Taillis

Een domein in het gehucht Taillis bij Rouy is ons vakantie-adres geweest tijdens ons verblijf in Nièvre (gelegen in de Vallei van de Loire, behorend bij Bourgondië) vorige week. Géén wijndomein, maar dat is het enige nadeel. De schapenstal van Domaine du Taillis is verbouwd tot gîte voor 4 personen, degelijk en modern ingericht zonder de charme van dit plattelandshuisje te verliezen. We mochten vrij rondlopen in de mooie grote tuin met lavendel en rozenstruiken, tijm en véél aardbeienplantjes waar wij elke dag een emmertje van hebben geplukt en opgegeten met wat verse room. Toppunt van lekker: pannenkoeken met verse zoete aardbeien en crème fraîche...
Het schijnt zo te zijn dat elke ochtend bij zonsopgang hertjes over het domein lopen, maar ja, dan slapen wij ... Om ons heen geluiden van krekels, zwaluwen, duiven, koekoeks en af en toe een tractor natuurlijk.

Zoontjelief heeft zijn ogen uitgekeken bij alle rondkruipende slakjes, het geadopteerde bejaarde paardje, zijn mond volgestopt met versgeplukte aardbeien en gewezen naar elk vogeltje terwijl hij 'Oekoe!' riep. En we hebben uitstapjes gemaakt naar Nevers (vergane glorie), Pouilly sur Loire, Sancerre, wijnproducent Serge Dagueneau en kaasboerderij Val d'Osseux. Eigenlijk was de week te kort. Wij houden wat dat betreft eigenlijk nog te weinig rekening met het feit dat ons jongetje 's middags toch ècht een paar uur slaapt. Een leer voor de volgende keer.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Paté van tonijn

Goed excuus om te shoppen, zo'n zomeruitdaging... Want als ik Portugese recepten ga testen, lijkt het me serieus lekkerder smaken als het in Portugees servies geserveerd wordt en op de foto gaat. Deze kleine Portugese schaaltjes zijn voor een Delftse als ik zo lekker vertrouwd blauw-wit en de onderkant zo mediterraan terracotta geglazuurd. Het zijn ideale schaaltjes voor de zogenaamde 'petiscos', de tapas van Portugal: borrelhapjes dus. Als eerste een super eenvoudig recept waar je echt van kunt genieten op een stukje stokbrood of geroosterd brood. Het komt uit het boek Piri piri & sardientjes van Tessa Kiros. Paté van tonijn: Laat 100 gram tonijn in olie en 2 ansjovisjes in olie uit een blikje uitlekken en doe het in een bakje samen met 100 gram ongezouten roomboter in stukjes en pureer het met een handmixer of in de keukenmachine. Voeg een kneep citroensap toe en een beetje piri piri kruiden of peper en het is al klaar! Welke wijn er lekker bij is ? Houd...