Tijdens onze week in Nièvre hebben wij ook Sancerre bezocht. Een erg leuk stadje met een schitterend uitzicht over de Loire vanaf het plein bij Porte César. Leergierig als ik ben, wilde ik graag een bezoek brengen aan het 'Maison des Sancerre' en dan met name de geurentuin omdat in deze tuin bomen en planten staan die geuren voortbrengen die ook in de Sancerre wijnen te herkennen zijn. Eerst zijn we door de expositiezaal gelopen waar uitleg wordt gegeven over de historie van de wijnbouw in Sancerre en over het specifieke Sancerre terroir. En dan snel door naar de tuin... Het is pas het 6e seizoen van het Maison des Sancerre en naar mijn idee moet een aantal planten nog tot volle wasdom komen, maar je krijgt wel een goede indruk. Zo vind je er geurende rozen, salie, citroentijm, aardbeien, kersen-, abrikozen, citrus- en perenbomen, zwarte- en rode bessenstruiken en een soort geranium. Als afsluiting van het bezoek krijgen we een glas (helaas anonieme) witte Sancerre te proeven waar subtiele rozengeuren te ontdekken zijn en die in smaak heel elegant en fris is met tonen van citrus, grapefruit en mineraliteit.
Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus. Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een
Reacties
Een reactie posten