Doorgaan naar hoofdcontent

Domaine Serge Dageuneau

Tijdens onze vakantie in de Vallei van de Loire hebben wij Domaine Serge Dagueneau bezocht dat in het dorpje Les Berthiers boven Pouilly sur Loire ligt. Direct toen we de afslag hadden genomen hadden we zicht op de wijngaarden. Het dorpje zelf leek afgesloten wegens wegwerkzaamheden, maar na nadere inspectie bleek dat we toch door konden rijden. Direct bij binnenkomst in het dorpje zagen we een gebouw waar groot ´DAGEUNEAU´ op stond dus zijn we daar direct maar binnengelopen. Dáár moet je in Franse wijndorpjes zó mee uitkijken want dit blijkt niet Serge, maar Jean Claude Dagueneau te zijn van Domaine des Berthiers. Uit beleefdheid hebben we hun 2 wijnen geproefd (ach, zo'n straf is dat immers niet) een Pouilly fumé tradition en de Cuvée d'Eve 2006. Van deze laatste hebben we 2 flessen gekocht.

Daarna terug naar onze eigenlijke missie: Serge et filles bezoeken. Wij worden ontvangen door een vrouw van weinig woorden, vermoedelijk Marie Françoise, vrouw van Serge. De wijnen zijn erg koud, maar toch proeven we de kwaliteit van de Pouilly Fumé Tradition 2009, de Pouilly Fumé 'Clos des Chaudoux' 2009, Pouilly Fumé 'Les Filles' 2009 en Pouilly fumé 'La Leontine' 2008. De laatste wijn is vernoemd naar (ook al wijnmaker) overgrootmoeder Léontine en deze (wijn) heeft 1 jaar gerijpt in 4 jaar oude vaten. Wij hebben een doosje gekocht van de Pouilly Fumé tradition en 2 flessen 'La Léontine'. Léontine mag wachten op een goede gelegenheid, maar de Tradition gaat er al goed doorheen want 2 van de 6 gekochte flessen zijn deze week al soldaat gemaakt en elke keer weer denken we: jàmmer dat de fles leeg is... En dat komt omdat de wijn zo heerlijk fris en fruitig is in de richting kruisbes en grapefruit en een hele lichte rokerigheid en prettige spanning op de achtergrond heeft. Een Sauvignon Blanc met inhoud.

Weetje: Pouilly Fumé is een appellation van witte wijnen die worden gemaakt van Sauvignon blanc druiven in de buurt van het dorpje Pouilly sur Loire. De druif wordt hier ook wel 'blanc fumé' genoemd. De wijn heeft dan ook meestal iets rokerigs in zich zoals het ook kan ruiken als op een frisse dag de open haard aangestoken is. Er wordt in de omgeving van Pouilly s L ook witte wijn gemaakt van Chasselas druiven, maar die heeft de appellation 'Pouilly sur Loire'.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.