Doorgaan naar hoofdcontent

Domaine Serge Dageuneau

Tijdens onze vakantie in de Vallei van de Loire hebben wij Domaine Serge Dagueneau bezocht dat in het dorpje Les Berthiers boven Pouilly sur Loire ligt. Direct toen we de afslag hadden genomen hadden we zicht op de wijngaarden. Het dorpje zelf leek afgesloten wegens wegwerkzaamheden, maar na nadere inspectie bleek dat we toch door konden rijden. Direct bij binnenkomst in het dorpje zagen we een gebouw waar groot ´DAGEUNEAU´ op stond dus zijn we daar direct maar binnengelopen. Dáár moet je in Franse wijndorpjes zó mee uitkijken want dit blijkt niet Serge, maar Jean Claude Dagueneau te zijn van Domaine des Berthiers. Uit beleefdheid hebben we hun 2 wijnen geproefd (ach, zo'n straf is dat immers niet) een Pouilly fumé tradition en de Cuvée d'Eve 2006. Van deze laatste hebben we 2 flessen gekocht.

Daarna terug naar onze eigenlijke missie: Serge et filles bezoeken. Wij worden ontvangen door een vrouw van weinig woorden, vermoedelijk Marie Françoise, vrouw van Serge. De wijnen zijn erg koud, maar toch proeven we de kwaliteit van de Pouilly Fumé Tradition 2009, de Pouilly Fumé 'Clos des Chaudoux' 2009, Pouilly Fumé 'Les Filles' 2009 en Pouilly fumé 'La Leontine' 2008. De laatste wijn is vernoemd naar (ook al wijnmaker) overgrootmoeder Léontine en deze (wijn) heeft 1 jaar gerijpt in 4 jaar oude vaten. Wij hebben een doosje gekocht van de Pouilly Fumé tradition en 2 flessen 'La Léontine'. Léontine mag wachten op een goede gelegenheid, maar de Tradition gaat er al goed doorheen want 2 van de 6 gekochte flessen zijn deze week al soldaat gemaakt en elke keer weer denken we: jàmmer dat de fles leeg is... En dat komt omdat de wijn zo heerlijk fris en fruitig is in de richting kruisbes en grapefruit en een hele lichte rokerigheid en prettige spanning op de achtergrond heeft. Een Sauvignon Blanc met inhoud.

Weetje: Pouilly Fumé is een appellation van witte wijnen die worden gemaakt van Sauvignon blanc druiven in de buurt van het dorpje Pouilly sur Loire. De druif wordt hier ook wel 'blanc fumé' genoemd. De wijn heeft dan ook meestal iets rokerigs in zich zoals het ook kan ruiken als op een frisse dag de open haard aangestoken is. Er wordt in de omgeving van Pouilly s L ook witte wijn gemaakt van Chasselas druiven, maar die heeft de appellation 'Pouilly sur Loire'.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.