
Was 1 scharrelkip (1200-1500gr) vanbinnen en vanbuiten en dep droog met keukenpapier. Bestrooi de kip vanbinnen met wat zout en peper. Was 2 biologische citroenen. Prik één citroen rondom in met een vork en stop deze in de buikholte van de kip. Maak een pasta van 1/2 eetlepel piripirisaus (of tabasco), 1 eetlepel pimentón (of zoet paprikapoeder), 1/2 theelepel zout, 2 theelepels oregano en een scheut olijfolie. Bestrijk de kip vanbuiten met dit mengsel en laat dit een halfuurtje intrekken. Kwast hierna de kip nog 2 keer in (zet de kip tussendoor steeds koel weg). Verwarm de oven voor op 190⁰ C. Snijd de andere citroen in parten. Was 1 kg vastkokende aardappelen en snijd ze met schil in kwarten, die je daarna nogmaals doorsnijdt. Leg de kip in een ruime ovenschaal met de borst omhoog, schik aardappelen eromheen en verdeel citroenparten ertussen. Zet de kip in het midden van de oven. Draai de kip na 20 minuten om, zodat de borstzijde naar beneden komt ivm met uitdrogen. rooster in nog 60 minuten gaar en bruin. (je kunt controleren of de kip gaar is door in het dikste deel van de poot een prikker te steken; is het vocht dat eruit komt helder, dan is de kip gaar).
We aten er een venkelsalade met sinaasappel en zwarte olijven bij uit hetzelfde kookboek en dronken er een wijn bij uit onze privé voorraad, zelf meegenomen uit de Loire: Serge Daguenau pouilly fumée. Heerlijk bij de kip, maar (detail...) de wijn maakte de sinaasappel in de venkelsalade bitter. Volgende keer probeer ik de Chateau d'Anglès La Clape Classique blanc, daar komen die smaken beter in terug.
Reacties
Een reactie posten