Doorgaan naar hoofdcontent

In hoisin gemarineerde zalm

Het komt vast omdat ze zo mooi op de omslag staan dat ik extra verleid ben om deze in hoisin gemarineerde zalm klaar te maken en ik heb er geen spijt van want dit is lekker! Met die rode pepers ziet het er heet uit, maar dat valt reuze mee, het is gewoon lekker pittig maar ook een tikje zoet en smaakvol zoals sojagerechten dat vaker zijn. Omdat we toevallig een rosé open hadden staan, heb ik die erbij geschonken, maar die smaak viel volledig in het niet bij dit gerecht dat vrij hoog op smaak is. In een avontuurlijke bui heb ik voor mezelf een staartje Barbeito Madeira Boal ingeschonken. Ik dacht: als dat niet smaakt, is het een lekker digestief voor later. In feite gaat de Boal er een beetje overheen in zoet en smaak, maar nog niet eens zoveel en is qua smaak ook pittig, zilt en zoet op zijn eigen manier. Even onthouden dat ik eens een biefstuk in hoisin marineer en gril en dàn deze Madeira erbij proeven, lijkt me waanzinnig lekker. Wij aten er eiernoedels en paksoi bij. Het potje Hoisin saus heb ik bij de toko gevonden.

Recept 4 personen:
Oven voorverwarmen op 220 graden celcius.
Roer 2 el japanse sojasaus, 2 el hoisinsaus, 1 el rijstazijn, 1 el olijfolie, 1 el citroensap, geraspte verse gember (2cm), 2 teentjes fijngehakte knoflook en 1 rode peper in ringetjes in een grote kom door elkaar. Leg 4 zalmfilets van ca. 175gr/stuk in de marinade en laat 15 tot 60 minuten in de koelkast intrekken. Neem de zalm uit de marinade en bewaar de marinade. Leg de zalmfilets op een bakplaat bekleed met bakpapier (of leg in ovenschaal) en bak de zalm 12-15 minuten in de oven. Maak rijst of noedels klaar en breng als laatste de marinade tegen de kook aan en laat 2 minuten zachtjes koken. Zelf heb ik eerst de paksoi in grove stukken een paar minuutjes in 1 el zonnebloemolie gewokt en daarna de marinade er doorheen gedaan en 2 minuten laten staan op zacht vuur.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa