Doorgaan naar hoofdcontent

Chateau de la Velle

Wijnbeleving
Als je bij de wijnboer logeert, kun je het begin van de wijn beleven. In juni hebben wij gelogeerd in Chateau de la Velle met uitzicht op de Clos (ommuurde wijngaard) de la Velle en de kleine tractortjes op hoge wielen die worden gebruikt voor het snoeien. Tijdens ons verblijf zijn de witte wijnen van oogst 2010 gebotteld op het binnenplein door de familie Darviot. Het gerinkel van de flessen klonk me als muziek in de oren.

Respect voor de natuur
Wat me aanspreekt aan deze wijnproducent is dat er al meer dan 15 jaar geen kunstmest meer is gebruikt en dat zij het gebruik van bestrijdingsmiddelen beperken tot noodgevallen om het milieu te sparen en het terroir goed tot uitdrukking te laten komen in de wijn.

De wijnen
In onze kasteelkamer stond een wijnrek met 12 verschillende wijnen uit het assortiment van Bertrand Darviot. We konden dus lekker spontaan beslissen welke wijn we bij het eten wilden. Bertrand Darviot heeft niet alleen in Meursault een wijngaard, maar ook verschillende wijngaarden bij Beaune en Pommard. Daarin is hij niet de enige, de meeste Bourgondische wijnboeren hebben op verschillende plekken relatief kleine stukjes grond.

Geproefd van Chateau de la Velle (dorp - wijngaard - oogstjaar):
  1. Beaune blanc 'Clos des Mosnières' 2007 Mooie Chardonnay aroma's zoals vuursteen, haardvuur en brood. Vrij hoog in zuren en strak in de mond
  2. Beaune blanc Marconnets premier cru 2007 is heel gesloten in geur (kan nog komen met een paar jaar wachten) en geeft een wat strak gevoel onder de tong, maar is zachter en meer in balans dan 2008
  3. Beaune blanc Marconnets premier cru 2008. Geuren van versgebakken brood en in de smaak vallen weer de wat harde zuren op.
  4. Meursault Clos de la Velle 2009. Deze witte Bourgogne prikkelt de tong een beetje, heeft de mooie broodgeur en zit qua smaak tussen wijn nr 2 en 3
  5. Savigny-lès-Beaune 2007 te weinig genoteerd
  6. Beaune St. Désirée 2007 vieilles vignes. Dit is onze favoriete rode Bourgogne van dit huis. Veel aroma's die Pinot noir kunnen typeren komen in deze wijn terug, zoals aardse tonen, paddestoelen, kruidnagel/kaneel en aalbessen. Deze wijn heeft monddrogende tannines, maar wel afgerond dus niet stroef. Wijn-spijs ervaring met deze wijn: heerlijk met nagelkaas en met gebakken eendenborstfilet met witte perzik uit het reiskookboek Frankrijk en gerijpte Brillat Savarin kaas op toast.
  7. Beaune St. Désirée 2008 VV. Dezelfde wijn dus maar een later oogstjaar. Deze wijn heeft een aparte geur (velpon?) en fruit. Zacht van smaak.
  8. Beaune Marconnets premier cru 2008 (rood) sorry geen notitie
  9. Pommard Les Chanlins 2009. Rode Bourgogne van de krachtiger soort, dus voller/krachtiger van smaak en iets meer tannine. 2009 is nog heel jong voor deze Pommard. Dus de voorraad die we hiervan mee naar huis hebben genomen hebben we in de bewaarkast verstopt zodat we hem een paar jaar kunnen vergeten..
  10. Bourgogne Pinot noir 2009. Deze rode Bourgogne is gemaakt van druiven die in heel de Bourgogne kunnen groeien, vandaar geen dorpvermelding en wel melding van de druif op het etiket. Normaal is wijn van Pinot noir druiven heel transparant in kleur, maar deze is bijna bordeaux rood en heel vol en rond van smaak, weinig tannines en daarom heel makkelijk drinkbaar. Goede wijn om de gestampte pot extra lekker te laten smaken.
Algemene conclusie is dat we de witte Bourgognes (Chardonnay) van deze producent te hoog in zuren vinden en dat we meer gecharmeerd zijn van de rode Bourgognes (Pinot Noir).

Aanrader om ter plekke eens te proeven!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.