Doorgaan naar hoofdcontent

La maison Demessey


Proeven in Meursault
Logerend in Meursault is het moeilijk kiezen waar je wilt gaan proeven. Het logeeradres zelf is een makkelijke eerste keuze als je bij een wijnboer verblijft, maar dan? Bijna elke bewoner van Meursault is wijnproducent lijkt het wel en de Guide Hachette staat vol met adressen, maar welke is nu echt de moeite waard? Het is een kwestie van uitproberen.

De ontdekking:
De ontdekking tijdens ons bezoek aan Meursault is La maison Demessey die van oorsprong wijn maakt in de Mâconnais met Chateau de Messey in Ozenay, later ook in de Côte Chalonnaise met Domaine Belleville in Rully en in de Côte de Beaune met de Manoir Murisaltien in Meursault. Marc Dumont is de 'propriétaire récoltant' hetgeen betekent dat hij eigenaar en wijnmaker (oogster) is, maar in de folders lees ik dat er wel Chardonnay en Pinot Noir druiven worden aangekocht op momenten dat de eigen wijngaarden niet genoeg produceren. Ten tijde van mijn bezoek aan le Manoir Murisaltien in Meursault waren relatief weinig wijnen beschikbaar op temperatuur omdat de klimaatkast net was leeggehaald voor de Expo in Bordeaux (de Vacu Vin wijnkoeler is daar blijkbaar nog niet ontdekt...). Toch was ik aangenaam verrast door de kwaliteit.

De proeflijst:
  1. Demessey Santenay 'Sous la Roche' 2008, Côte de Beaune, Bourgogne. Een witte Bourgogne (=Chardonnay) van de wijngaard 'Sous la Roche' bij het wijndorp Santenay. De wijngaard grenst aan een premier cru wijngaard en doet er naar mijn gevoel niet aan onder. 30% van de wijn heeft gerijpt in nieuw Frans eiken, dus geen overdreven houttonen en toch mooi krachtig. Aroma's van toast en grapefruit komen terug in de smaak die mij doet grijnzen van geluk door zijn balans en kracht.
  2. Domaine Belleville Mercurey Monthelon 2009 tovert ook een glimlach op mijn mond. Nú heeft de geur van deze rode Bourgogne iets van een paardenstal bij warm weer en meer op de achtergrond wat rood fruit. Serveer de wijn wat koeler en het fruit komt meer naar voren... De smaak is licht tannineus en vrij krachtig (medium body). Een rode Bourgogne naar mijn hart.
  3. Domaine Belleville Rully 2009, Côte Chalonnaise, Bourgogne. De geur komt ongeveer overeen met de Mercurey Monthelon, maar in de smaak wat hoger in zuren en minder tannineus.
De after party:
Het feest gaat pas ècht beginnen als je het thuis nog een keer proeft en het valt niet tegen. Want hoe vaak gebeurt het niet dat een oordeel ter plaatse rooskleuriger is dan terug in eigen land. Dit is wat we mee terug hebben genomen:

- Mercurey Monthelon rouge 2009 (herproefd en weer lekker)
- Santenay Sous la Roche 2008 (herproefd en weer lekker)
- St. Aubin le Ban 2004 (nog een verrassing)
- Santenay premier cru Beaurepaire 2002 (al geproefd in Delft en erg hoog in zuren, misschien niet goed meer, maar er is nog een herkansingfles)
- Crémant de Bourgogne (geproefd en net zo goed als de betere Champagnes)

Gîtes / Chambres d'hôtes:
Vermoedelijk een aanrader om te verblijven zijn de vakantiehuisjes van Domaine Demessey. Op de website zien ze er heel romantisch uit en er zijn heerlijke wijnen binnen handbereik... Meer over de gîtes

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Paté van tonijn

Goed excuus om te shoppen, zo'n zomeruitdaging... Want als ik Portugese recepten ga testen, lijkt het me serieus lekkerder smaken als het in Portugees servies geserveerd wordt en op de foto gaat. Deze kleine Portugese schaaltjes zijn voor een Delftse als ik zo lekker vertrouwd blauw-wit en de onderkant zo mediterraan terracotta geglazuurd. Het zijn ideale schaaltjes voor de zogenaamde 'petiscos', de tapas van Portugal: borrelhapjes dus. Als eerste een super eenvoudig recept waar je echt van kunt genieten op een stukje stokbrood of geroosterd brood. Het komt uit het boek Piri piri & sardientjes van Tessa Kiros. Paté van tonijn: Laat 100 gram tonijn in olie en 2 ansjovisjes in olie uit een blikje uitlekken en doe het in een bakje samen met 100 gram ongezouten roomboter in stukjes en pureer het met een handmixer of in de keukenmachine. Voeg een kneep citroensap toe en een beetje piri piri kruiden of peper en het is al klaar! Welke wijn er lekker bij is ? Houd...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.