Doorgaan naar hoofdcontent

La maison Demessey


Proeven in Meursault
Logerend in Meursault is het moeilijk kiezen waar je wilt gaan proeven. Het logeeradres zelf is een makkelijke eerste keuze als je bij een wijnboer verblijft, maar dan? Bijna elke bewoner van Meursault is wijnproducent lijkt het wel en de Guide Hachette staat vol met adressen, maar welke is nu echt de moeite waard? Het is een kwestie van uitproberen.

De ontdekking:
De ontdekking tijdens ons bezoek aan Meursault is La maison Demessey die van oorsprong wijn maakt in de Mâconnais met Chateau de Messey in Ozenay, later ook in de Côte Chalonnaise met Domaine Belleville in Rully en in de Côte de Beaune met de Manoir Murisaltien in Meursault. Marc Dumont is de 'propriétaire récoltant' hetgeen betekent dat hij eigenaar en wijnmaker (oogster) is, maar in de folders lees ik dat er wel Chardonnay en Pinot Noir druiven worden aangekocht op momenten dat de eigen wijngaarden niet genoeg produceren. Ten tijde van mijn bezoek aan le Manoir Murisaltien in Meursault waren relatief weinig wijnen beschikbaar op temperatuur omdat de klimaatkast net was leeggehaald voor de Expo in Bordeaux (de Vacu Vin wijnkoeler is daar blijkbaar nog niet ontdekt...). Toch was ik aangenaam verrast door de kwaliteit.

De proeflijst:
  1. Demessey Santenay 'Sous la Roche' 2008, Côte de Beaune, Bourgogne. Een witte Bourgogne (=Chardonnay) van de wijngaard 'Sous la Roche' bij het wijndorp Santenay. De wijngaard grenst aan een premier cru wijngaard en doet er naar mijn gevoel niet aan onder. 30% van de wijn heeft gerijpt in nieuw Frans eiken, dus geen overdreven houttonen en toch mooi krachtig. Aroma's van toast en grapefruit komen terug in de smaak die mij doet grijnzen van geluk door zijn balans en kracht.
  2. Domaine Belleville Mercurey Monthelon 2009 tovert ook een glimlach op mijn mond. Nú heeft de geur van deze rode Bourgogne iets van een paardenstal bij warm weer en meer op de achtergrond wat rood fruit. Serveer de wijn wat koeler en het fruit komt meer naar voren... De smaak is licht tannineus en vrij krachtig (medium body). Een rode Bourgogne naar mijn hart.
  3. Domaine Belleville Rully 2009, Côte Chalonnaise, Bourgogne. De geur komt ongeveer overeen met de Mercurey Monthelon, maar in de smaak wat hoger in zuren en minder tannineus.
De after party:
Het feest gaat pas ècht beginnen als je het thuis nog een keer proeft en het valt niet tegen. Want hoe vaak gebeurt het niet dat een oordeel ter plaatse rooskleuriger is dan terug in eigen land. Dit is wat we mee terug hebben genomen:

- Mercurey Monthelon rouge 2009 (herproefd en weer lekker)
- Santenay Sous la Roche 2008 (herproefd en weer lekker)
- St. Aubin le Ban 2004 (nog een verrassing)
- Santenay premier cru Beaurepaire 2002 (al geproefd in Delft en erg hoog in zuren, misschien niet goed meer, maar er is nog een herkansingfles)
- Crémant de Bourgogne (geproefd en net zo goed als de betere Champagnes)

Gîtes / Chambres d'hôtes:
Vermoedelijk een aanrader om te verblijven zijn de vakantiehuisjes van Domaine Demessey. Op de website zien ze er heel romantisch uit en er zijn heerlijke wijnen binnen handbereik... Meer over de gîtes

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.