Doorgaan naar hoofdcontent

La maison Demessey


Proeven in Meursault
Logerend in Meursault is het moeilijk kiezen waar je wilt gaan proeven. Het logeeradres zelf is een makkelijke eerste keuze als je bij een wijnboer verblijft, maar dan? Bijna elke bewoner van Meursault is wijnproducent lijkt het wel en de Guide Hachette staat vol met adressen, maar welke is nu echt de moeite waard? Het is een kwestie van uitproberen.

De ontdekking:
De ontdekking tijdens ons bezoek aan Meursault is La maison Demessey die van oorsprong wijn maakt in de Mâconnais met Chateau de Messey in Ozenay, later ook in de Côte Chalonnaise met Domaine Belleville in Rully en in de Côte de Beaune met de Manoir Murisaltien in Meursault. Marc Dumont is de 'propriétaire récoltant' hetgeen betekent dat hij eigenaar en wijnmaker (oogster) is, maar in de folders lees ik dat er wel Chardonnay en Pinot Noir druiven worden aangekocht op momenten dat de eigen wijngaarden niet genoeg produceren. Ten tijde van mijn bezoek aan le Manoir Murisaltien in Meursault waren relatief weinig wijnen beschikbaar op temperatuur omdat de klimaatkast net was leeggehaald voor de Expo in Bordeaux (de Vacu Vin wijnkoeler is daar blijkbaar nog niet ontdekt...). Toch was ik aangenaam verrast door de kwaliteit.

De proeflijst:
  1. Demessey Santenay 'Sous la Roche' 2008, Côte de Beaune, Bourgogne. Een witte Bourgogne (=Chardonnay) van de wijngaard 'Sous la Roche' bij het wijndorp Santenay. De wijngaard grenst aan een premier cru wijngaard en doet er naar mijn gevoel niet aan onder. 30% van de wijn heeft gerijpt in nieuw Frans eiken, dus geen overdreven houttonen en toch mooi krachtig. Aroma's van toast en grapefruit komen terug in de smaak die mij doet grijnzen van geluk door zijn balans en kracht.
  2. Domaine Belleville Mercurey Monthelon 2009 tovert ook een glimlach op mijn mond. Nú heeft de geur van deze rode Bourgogne iets van een paardenstal bij warm weer en meer op de achtergrond wat rood fruit. Serveer de wijn wat koeler en het fruit komt meer naar voren... De smaak is licht tannineus en vrij krachtig (medium body). Een rode Bourgogne naar mijn hart.
  3. Domaine Belleville Rully 2009, Côte Chalonnaise, Bourgogne. De geur komt ongeveer overeen met de Mercurey Monthelon, maar in de smaak wat hoger in zuren en minder tannineus.
De after party:
Het feest gaat pas ècht beginnen als je het thuis nog een keer proeft en het valt niet tegen. Want hoe vaak gebeurt het niet dat een oordeel ter plaatse rooskleuriger is dan terug in eigen land. Dit is wat we mee terug hebben genomen:

- Mercurey Monthelon rouge 2009 (herproefd en weer lekker)
- Santenay Sous la Roche 2008 (herproefd en weer lekker)
- St. Aubin le Ban 2004 (nog een verrassing)
- Santenay premier cru Beaurepaire 2002 (al geproefd in Delft en erg hoog in zuren, misschien niet goed meer, maar er is nog een herkansingfles)
- Crémant de Bourgogne (geproefd en net zo goed als de betere Champagnes)

Gîtes / Chambres d'hôtes:
Vermoedelijk een aanrader om te verblijven zijn de vakantiehuisjes van Domaine Demessey. Op de website zien ze er heel romantisch uit en er zijn heerlijke wijnen binnen handbereik... Meer over de gîtes

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.