Doorgaan naar hoofdcontent

Auberginerolletjes met feta en munt

Gistermiddag rond kooktijd was kleuterlief naar zwemles en lag onze baby te slapen. En ik heb genoten van de rust in de keuken. Geen stuiterend kind op de bank en eentje die op ontdekkingskruiptocht de keuken in wil, dus ook geen ogen in mijn achterhoofd nodig. Na een frisse dag ging de zon toch nog schijnen en heb ik 'Nigella's summer' erbij gepakt. Daarin staat een recept van auberginerolletjes met feta, munt en Spaanse peper dat ik naar eigen behoefte heb aangepast. Waar zij een hele bos munt gebruikt, nam ik een takje (ruim voldoende als niet-Brit). De Spaanse peper heb ik weggelaten i.v.m. de kinderen, maar ook de reactie met wijn (alcohol versterkt de hitte en de smaak van wijn verandert).

Één aubergine overlangs in 8-10 dunne plakken snijden.  Beide kanten insmeren met olie (zonnebloemolie is prima, olijfolie mag ook) en grillen in een hete grilpan. 150 gram feta verkruimelen en mengen met 1 el gesneden verse munt, sap van één limoen (of halve citroen) en zwarte peper. Een flinke theelepel van het fetamengsel op één uiteinde van de aubergineplak leggen, oprollen en met de naad naar beneden op een schaal leggen.

Het overgebleven fetamengsel heb ik verwerkt in een kikkererwtensalade en we hadden nog wat tonijnsalade op stokbrood en meloen met Westlandse duinham (van Gijs: lekker!).

Wat drink je hierbij? Een lichte witte wijn met iets straks zoals een tikje ziltigheid / mineraliteit of licht mousserend. Wij dronken er een Benito Santos Albariño bij, dat was erg lekker. Maar een Docil Vinho Verde of Lagolena Prosecco frizzante zou ook lekker smaken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Paté van tonijn

Goed excuus om te shoppen, zo'n zomeruitdaging... Want als ik Portugese recepten ga testen, lijkt het me serieus lekkerder smaken als het in Portugees servies geserveerd wordt en op de foto gaat. Deze kleine Portugese schaaltjes zijn voor een Delftse als ik zo lekker vertrouwd blauw-wit en de onderkant zo mediterraan terracotta geglazuurd. Het zijn ideale schaaltjes voor de zogenaamde 'petiscos', de tapas van Portugal: borrelhapjes dus. Als eerste een super eenvoudig recept waar je echt van kunt genieten op een stukje stokbrood of geroosterd brood. Het komt uit het boek Piri piri & sardientjes van Tessa Kiros. Paté van tonijn: Laat 100 gram tonijn in olie en 2 ansjovisjes in olie uit een blikje uitlekken en doe het in een bakje samen met 100 gram ongezouten roomboter in stukjes en pureer het met een handmixer of in de keukenmachine. Voeg een kneep citroensap toe en een beetje piri piri kruiden of peper en het is al klaar! Welke wijn er lekker bij is ? Houd...