Doorgaan naar hoofdcontent

Quiche met andijvie, camembert en walnoten

Toen er een frisse krop andijvie in het groentekistje verscheen, zei manlief 'toch niet wéér stamppot rauwe andijvie hè?'. Ben ik zelf gek op namelijk, maar mijn mannen zien liever iets anders. Dus ben ik in ' Smaakvrienden groente' gedoken op zoek naar de beste smaakvrienden van andijvie. Mijn oog viel op geitencamembert en walnoten in een bereiding van quiche. Er staat een basisbereiding van quiche in het boek zodat je eindeloos zelf kunt combineren. Omdat het de lekkerste hartige taart is geworden die ik ooit heb gemaakt (zei ze onbescheiden..), deel ik hem graag. Goed recept om te maken als je teveel andijvie had gesneden voor een andijviestamppot, want je gebruikt niet de hele krop. Wil je het vegetarisch? Laat dan het spek weg en gebruik iets meer zout.

Recept:
Ontdooi 5 plakjes bladerdeeg en leg ze op elkaar. Rol dit uit tot een lap die de quichevormbodem bedekt. Prik wat gaatjes inde bodem en beleg de deegbodem met 100-150 gr mager ontbijtspek. Daar overheen een glazig gebakken ui in ringen en 100 gram geraspte oude kaas. Meng 3 kleine of 2 grote eieren samen met 100 ml slagroom en peper/zout. Roer daar fijngesneden andijvie  (eenderde van de krop) doorheen. Vul de vorm met dit mengsel en beleg met plakjes geitencamembert. Bak de taart in 20-25 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Na het bakken wat walnoten over de taart verdelen en opdienen met een salade.

Tip: aangezien de nitraat in de andijvie in nitriet verandert bij her-verwarmen (ongezond), beter de hele taart in één keer opeten met z'n allen òf de volgende dag koud eten bij de lunch.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Paté van tonijn

Goed excuus om te shoppen, zo'n zomeruitdaging... Want als ik Portugese recepten ga testen, lijkt het me serieus lekkerder smaken als het in Portugees servies geserveerd wordt en op de foto gaat. Deze kleine Portugese schaaltjes zijn voor een Delftse als ik zo lekker vertrouwd blauw-wit en de onderkant zo mediterraan terracotta geglazuurd. Het zijn ideale schaaltjes voor de zogenaamde 'petiscos', de tapas van Portugal: borrelhapjes dus. Als eerste een super eenvoudig recept waar je echt van kunt genieten op een stukje stokbrood of geroosterd brood. Het komt uit het boek Piri piri & sardientjes van Tessa Kiros. Paté van tonijn: Laat 100 gram tonijn in olie en 2 ansjovisjes in olie uit een blikje uitlekken en doe het in een bakje samen met 100 gram ongezouten roomboter in stukjes en pureer het met een handmixer of in de keukenmachine. Voeg een kneep citroensap toe en een beetje piri piri kruiden of peper en het is al klaar! Welke wijn er lekker bij is ? Houd...