Altijd al eens een wijnclub willen starten, maar weet je niet waar te beginnen?
Hoe begin ik een wijnclub in 8 makkelijke stappen:
- Kies de clubleden. Een wijnclub bestaat uit ongeveer 8-12 leden, ook afhankelijk van de grootte van de locatie. Begin met een groepje vrienden van 4-6 personen en breidt het dan uit. Bedenk wel, hoe meer mensen, hoe meer communicatie maar ook meer mensen die mee kunnen betalen aan de wijn.
- Kies iemand die de leiding neemt. Wellicht ben jij de aangewezen persoon omdat je het initiatief neemt, maar de leider is degene die de agenda vult en de gastheer aanwijst voor de verschillende bijeenkomsten. Wees in ieder geval gastheer bij de eerste bijeenkomst.
- Maak een (online) kalender waarop iedereen kan zien wanneer / waar de wijnclub bij elkaar komt
- Reken uit wat het kost en wat ieder moet bijdragen. Belangrijk om te weten is dat een beetje goede wijn tussen 8 en 12 euro/fles begint. Zorg ervoor dat iedereen dezelfde bijdrage levert. Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat iedereen maandelijks de leider betaalt en dat die altijd de wijn (en hapjes) inkoopt. Of de gastheer die de avond verzorgt betaalt de wijn (en hapjes) en iedereen komt een keer aan de beurt.
- Stuur uitnodigingen. Dat kan via e-mail met een vooraf bepaald datum, of bijvoorbeeld met een online datumprikker zodat er democratisch een handige dag gekozen kan worden.
- Kies de wijn uit. Kies minstens 6 wijnen om per avond te proeven en zorg dat je begint met de lichtere / droge wijnen en eindigt met krachtiger en/of zoete wijnen. Durf daarin ook 'fouten' te maken, want die zijn juist heel leerzaam. Inspiratie kun je online zoeken (wijnblogs) of in tijdschriften zoals bijvoorbeeld Perswijn en Wine Life. In de betere wijnwinkel kun je je uitgebreid laten adviseren.
- Zorg voor voldoende goede glazen. Per persoon heb je minstens twee glazen nodig om de wijnen met elkaar te vergelijken. De ervaring leert dat grote wijnglazen (voor rode wijn) het meest geschikt zijn om alle soorten wijn goed te proeven (wit, rood, rosé, zoet). Champagne is daarin de uitzondering want die verliest snel zijn kracht in een wijder glas. Dat hoeft niet duur te zijn, want glazen van Ikea of de Hema zijn prima geschikt.
- Maak afspraken. Tijdens de eerste bijeenkomst kun je afspraken maken over de frequentie bijvoorbeeld (meeste wijnclubs komen eens per maand samen), de naam van de wijnclub en hoeveel wijnen er per bijeenkomst geproefd worden. Je kunt ook vooraf afspreken waarop de wijnen beoordeeld worden en iemand aanwijzen die bijhoudt welke wijn 'wint'. Maar dat is niet nodig en kan ook ieder voor zich bepalen.
Reacties
Een reactie posten