Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe begin ik een wijnclub?

Altijd al eens een wijnclub willen starten, maar weet je niet waar te beginnen?

Hoe begin ik een wijnclub in 8 makkelijke stappen:

  1. Kies de clubleden. Een wijnclub bestaat uit ongeveer 8-12 leden, ook afhankelijk van de grootte van de locatie. Begin met een groepje vrienden van 4-6 personen en breidt het dan uit. Bedenk wel, hoe meer mensen, hoe meer communicatie maar ook meer mensen die mee kunnen betalen aan de wijn.
  2. Kies iemand die de leiding neemt. Wellicht ben jij de aangewezen persoon omdat je het initiatief neemt, maar de leider is degene die de agenda vult en de gastheer aanwijst voor de verschillende bijeenkomsten. Wees in ieder geval gastheer bij de eerste bijeenkomst.
  3. Maak een (online) kalender waarop iedereen kan zien wanneer / waar de wijnclub bij elkaar komt
  4. Reken uit wat het kost en wat ieder moet bijdragen. Belangrijk om te weten is dat een beetje goede wijn tussen 8 en 12 euro/fles begint. Zorg ervoor dat iedereen dezelfde bijdrage levert. Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat iedereen maandelijks de leider betaalt en dat die altijd de wijn (en hapjes) inkoopt. Of de gastheer die de avond verzorgt betaalt de wijn (en hapjes) en iedereen komt een keer aan de beurt. 
  5. Stuur uitnodigingen. Dat kan via e-mail met een vooraf bepaald datum, of bijvoorbeeld met een online datumprikker zodat er democratisch een handige dag gekozen kan worden.
  6. Kies de wijn uit. Kies minstens 6 wijnen om per avond te proeven en zorg dat je begint met de lichtere / droge wijnen en eindigt met krachtiger en/of zoete wijnen. Durf daarin ook 'fouten' te maken, want die zijn juist heel leerzaam. Inspiratie kun je online zoeken (wijnblogs) of in tijdschriften zoals bijvoorbeeld Perswijn en Wine Life. In de betere wijnwinkel kun je je uitgebreid laten adviseren.
  7. Zorg voor voldoende goede glazen. Per persoon heb je minstens twee glazen nodig om de wijnen met elkaar te vergelijken. De ervaring leert dat grote wijnglazen (voor rode wijn) het meest geschikt zijn om alle soorten wijn goed te proeven (wit, rood, rosé, zoet). Champagne is daarin de uitzondering want die verliest snel zijn kracht in een wijder glas. Dat hoeft niet duur te zijn, want glazen van Ikea of de Hema zijn prima geschikt.
  8. Maak afspraken. Tijdens de eerste bijeenkomst kun je afspraken maken over de frequentie bijvoorbeeld (meeste wijnclubs komen eens per maand samen), de naam van de wijnclub en hoeveel wijnen er per bijeenkomst geproefd worden. Je kunt ook vooraf afspreken waarop de wijnen beoordeeld worden en iemand aanwijzen die bijhoudt welke wijn 'wint'. Maar dat is niet nodig en kan ook ieder voor zich bepalen.
Sommige mensen (zoals ik) vinden het voorbereidende werk van wijn uitzoeken, volgorde bepalen en hapjes bedenken het leukste wat er is. Anderen vinden het een brug te ver, zijn er onzeker over of hebben er simpelweg geen tijd voor over. Dan wijs ik je graag op wijnabonnement de wijnclub, waarin je het boekje Wijnproeven cadeau krijgt en het meeste voorbereidende werk al gedaan is.

Of je het nu helemaal zelf doet òf mij laat helpen, ik wens je heel veel plezier met de wijnclub!

PS: deze stappen zijn gebaseerd op een artikel van wikihow.com 'how to start a wine club' en naar eigen inzicht vertaald en aangepast.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa