Doorgaan naar hoofdcontent

Port en Douro

Inmiddels weet ik al aardig wat over Port, maar sinds ik vorig jaar in Portugal ben geweest op studiereis, wil ik me er echt in verdiepen en ook de achtergronden leren kennen. Volgens het forum 'For the love of Port' is het boek van Richard Mayson dat in 2013 verscheen onmisbaar en geweldig, dus heb ik mezelf daarop getrakteerd. In eerste instantie is het even vastbijten omdat het boek in het Engels is geschreven en het begint met geschiedenislessen. Dus moet ik echt goed mijn best doen om te focussen en niet af te dwalen naar 'wat eten we vandaag?'

Gek genoeg is dat vrij snel gelukt, mede omdat ik het interessant vind om te weten in welke tijd en omstandigheden de eerste generatie van de firma Niepoort is gestart. De oprichter Franciscus Marius van der Niepoort, geboren in Hilversum in 1813 is in 1842 begonnen als 'negociant' Port handelaar in Porto. Dat blijkt geen vreemde keuze omdat de periode tussen 1840 en 1870 ongeveer de gouden decennia zijn van de Porthandel. Port werd door alle lagen van de bevolking gedronken en een kwart werd geexporteerd naar Engeland. Tot meeldauw vanaf 1852 veel oogsten deed mislukken en vanaf 1863 Phylloxera binnen 10 jaar tijd hele wijngaarden heeft doen verschrompelen. Als je in die tijd een land- en wijngaardbezitter was, had je het slecht. Maar goed dat  Niepoort in die tijd dus niet aan de productiekant zat. Die crisis heeft nog een tijd geduurd omdat de regering verboden had om wijnranken te enten op de Phylloxera-resistente Amerikaanse onderstam. Zij dachten namelijk juist dat planten uit Amerika het probleem hadden veroorzaakt en geloofden er dus niet in. Na aandringen en bewijsvoering van wijnhuizen en handelaren heeft de regering in 1883 toestemming gegeven. Pas rond 1896 begon dat zijn vruchten af te werpen en brak er een nieuwe bloeitijd aan.

Als ik trouwens lees hoe slecht de wegen van de stad Porto naar de Dourovallei waren en hoe wild de Douro-rivier was, hoop ik voor de man dat hij niet 8 dagen te paard hoefde om 120 mijl af te leggen. De vaten Port kwamen in ieder geval per boot naar Porto en werden daar opgeslagen. Maar ik vraag me af of hij zelf onderweg ging om te onderhandelen of dat de wijnboeren naar Porto moesten afreizen. In 1879 (8 jaar voor zijn dood) kwam gelukkig de nieuwe spoorlijn tot Pinhão en was je er al binnen enkele uren.

Straks komt pas het echt interessante deel over de Vintage topjaren en dergelijke, smullen!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.