Doorgaan naar hoofdcontent

Port en Douro

Inmiddels weet ik al aardig wat over Port, maar sinds ik vorig jaar in Portugal ben geweest op studiereis, wil ik me er echt in verdiepen en ook de achtergronden leren kennen. Volgens het forum 'For the love of Port' is het boek van Richard Mayson dat in 2013 verscheen onmisbaar en geweldig, dus heb ik mezelf daarop getrakteerd. In eerste instantie is het even vastbijten omdat het boek in het Engels is geschreven en het begint met geschiedenislessen. Dus moet ik echt goed mijn best doen om te focussen en niet af te dwalen naar 'wat eten we vandaag?'

Gek genoeg is dat vrij snel gelukt, mede omdat ik het interessant vind om te weten in welke tijd en omstandigheden de eerste generatie van de firma Niepoort is gestart. De oprichter Franciscus Marius van der Niepoort, geboren in Hilversum in 1813 is in 1842 begonnen als 'negociant' Port handelaar in Porto. Dat blijkt geen vreemde keuze omdat de periode tussen 1840 en 1870 ongeveer de gouden decennia zijn van de Porthandel. Port werd door alle lagen van de bevolking gedronken en een kwart werd geexporteerd naar Engeland. Tot meeldauw vanaf 1852 veel oogsten deed mislukken en vanaf 1863 Phylloxera binnen 10 jaar tijd hele wijngaarden heeft doen verschrompelen. Als je in die tijd een land- en wijngaardbezitter was, had je het slecht. Maar goed dat  Niepoort in die tijd dus niet aan de productiekant zat. Die crisis heeft nog een tijd geduurd omdat de regering verboden had om wijnranken te enten op de Phylloxera-resistente Amerikaanse onderstam. Zij dachten namelijk juist dat planten uit Amerika het probleem hadden veroorzaakt en geloofden er dus niet in. Na aandringen en bewijsvoering van wijnhuizen en handelaren heeft de regering in 1883 toestemming gegeven. Pas rond 1896 begon dat zijn vruchten af te werpen en brak er een nieuwe bloeitijd aan.

Als ik trouwens lees hoe slecht de wegen van de stad Porto naar de Dourovallei waren en hoe wild de Douro-rivier was, hoop ik voor de man dat hij niet 8 dagen te paard hoefde om 120 mijl af te leggen. De vaten Port kwamen in ieder geval per boot naar Porto en werden daar opgeslagen. Maar ik vraag me af of hij zelf onderweg ging om te onderhandelen of dat de wijnboeren naar Porto moesten afreizen. In 1879 (8 jaar voor zijn dood) kwam gelukkig de nieuwe spoorlijn tot Pinhão en was je er al binnen enkele uren.

Straks komt pas het echt interessante deel over de Vintage topjaren en dergelijke, smullen!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.