In Delft is het op donderdag marktdag. Vandaar dat ik (vanaf deze maand) elke donderdag een kookidee meegeef met Smaken van de markt. Een beetje geïnspireerd door mijn lievelingsprogramma van het moment 'Market flavours' op 24Kitchen met een hele leuke Portugese kok...
Op dit moment is er volop rijp zomerfruit op de markt zoals frambozen, aardbeien, bosperzikken, hollandse kersen, noem het maar op. Wat je voor deze perfecte thuistaart nodig hebt is een halve kilo van het fruit waar je hart sneller van gaat kloppen. Verder heb ik zelf nog een handvol gedroogd 'power fruit' (goji bessen en dergelijke) toegevoegd omdat gedroogd fruit overtollig sap absorbeert en het is nog lekker en gezond ook.
Het recept komt uit een heel mooi koekboek van Tessa Kiros 'La dolce vita'.
Recept voor een taart van 24 cm doorsnede en 10 koekjes:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter en bebloem een ronde springvorm. Klop om het deeg te maken met een electrische mixer 125 gram zachte boter en 210 gram suiker tot een romig geheel, ongeveer 1 minuut. Klop 1 ei en 1/2 theelepel vanille-extract òf de inhoud van een vanillepeul erdoor. Mix 250 gram patentbloem en 1/2 theelepel bakpoeder erdoor. Ga over op mengen met je handen, kneed vlug zodat alles wordt opgenomen. Leg een derde van het deeg apart voor de koekjes. Druk twee derde van het deeg stevig op de bodem en tot ongeveer twee derde van de bovenrand van de springvorm.
Maak 500 gram zomerfruit klaar voor de vulling: halveer aardbeien en kersen als ze groot zijn, ontpit steenvruchten en snijdt groter fruit in grove stukken. Doe al het fruit in een kom en bestrooi met twee eetlepels kristalsuiker. Schep voorzichtig om. Verdeel het fruit gelijkmatig over het deeg. Bak gedurende ongeveer 50 minuten totdat het fruit er heerlijk jam-achtig uitziet. Haal de taart uit de oven om af te koelen. Bestuif hem met poedersuiker en serveren maar.
Met het overgebleven deeg kun je koekjes maken, de oven is toch nog warm. Maak stukjes ter grootte van een walnoot en druk ze een beetje plat en geef ze genoeg ruimte op de bakplaat. 10 minuten in de oven.
Je kunt hier lekker koffie of thee bij drinken. Maar stel dat het een dessert is, dan kan een witte licht bruisende dessertwijn ook erg lekker zijn hierbij. Zoals een Moscato d'Asti of deze Fior d'Arancio van de Moscato Giallo.
Op dit moment is er volop rijp zomerfruit op de markt zoals frambozen, aardbeien, bosperzikken, hollandse kersen, noem het maar op. Wat je voor deze perfecte thuistaart nodig hebt is een halve kilo van het fruit waar je hart sneller van gaat kloppen. Verder heb ik zelf nog een handvol gedroogd 'power fruit' (goji bessen en dergelijke) toegevoegd omdat gedroogd fruit overtollig sap absorbeert en het is nog lekker en gezond ook.
Het recept komt uit een heel mooi koekboek van Tessa Kiros 'La dolce vita'.
Recept voor een taart van 24 cm doorsnede en 10 koekjes:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter en bebloem een ronde springvorm. Klop om het deeg te maken met een electrische mixer 125 gram zachte boter en 210 gram suiker tot een romig geheel, ongeveer 1 minuut. Klop 1 ei en 1/2 theelepel vanille-extract òf de inhoud van een vanillepeul erdoor. Mix 250 gram patentbloem en 1/2 theelepel bakpoeder erdoor. Ga over op mengen met je handen, kneed vlug zodat alles wordt opgenomen. Leg een derde van het deeg apart voor de koekjes. Druk twee derde van het deeg stevig op de bodem en tot ongeveer twee derde van de bovenrand van de springvorm.
Maak 500 gram zomerfruit klaar voor de vulling: halveer aardbeien en kersen als ze groot zijn, ontpit steenvruchten en snijdt groter fruit in grove stukken. Doe al het fruit in een kom en bestrooi met twee eetlepels kristalsuiker. Schep voorzichtig om. Verdeel het fruit gelijkmatig over het deeg. Bak gedurende ongeveer 50 minuten totdat het fruit er heerlijk jam-achtig uitziet. Haal de taart uit de oven om af te koelen. Bestuif hem met poedersuiker en serveren maar.
Met het overgebleven deeg kun je koekjes maken, de oven is toch nog warm. Maak stukjes ter grootte van een walnoot en druk ze een beetje plat en geef ze genoeg ruimte op de bakplaat. 10 minuten in de oven.
Je kunt hier lekker koffie of thee bij drinken. Maar stel dat het een dessert is, dan kan een witte licht bruisende dessertwijn ook erg lekker zijn hierbij. Zoals een Moscato d'Asti of deze Fior d'Arancio van de Moscato Giallo.
Reacties
Een reactie posten