Doorgaan naar hoofdcontent

Ribeye steak met citroenboter


Na de kaasfondue van gister heb ik vandaag zó trek in een sappige steak!
'Helaas' eten wij vandaag patat omdat de zwemles van zoonlief eet- en kooktechnisch nogal lastig valt, maar in mijn hoofd zet ik mijn mes in deze stevige malse ribeye steak met citroen-kappertjesboter en dille.

Het recept komt uit de delicious. juli 2014 en is voor 2 personen:
Haal het vlees een uur voor bereiding uit de koelkast.
Doe 80 gram zachte boter met 2 theelepels kappertjes, een paar takjes dille, rasp en sap van een halve biologische citroen in een keukenmachine en mix. Doe over in een kommetje en zet tot gebruik in de koelkast. Verhit een grilpan op hoog vuur. Dep de twee ribeye steaks (a 250 gram inclusief bot) droog met keukenpapier, bestrooi met zout en peper en besprenkel met wat olie. Gril ze aan elke kant 2-2,5 minuut voor rosé en 4-5 minuten voor medium-rare of tot ze naar wens zijn. Laat ze losjes afgedekt met aluminiumfolie 5 minuten rusten en serveer met de citroen-kappertjesboter.

Wijn-spijstip:
Hier denken mensen vaak een stevige rode wijn bij, maar wat ook zo ontzettend lekker is is een stevige eetrosé zoals de Portugese Redoma rosé uit de Dourovallei. Het sap begon met 20 dagen gisting in een eiken vat om daarna 6 maanden in roestvrijstaal verder te rijpen tot hij boterzacht, vol, rond en fruitig was.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.