Doorgaan naar hoofdcontent

Ribeye steak met citroenboter


Na de kaasfondue van gister heb ik vandaag zó trek in een sappige steak!
'Helaas' eten wij vandaag patat omdat de zwemles van zoonlief eet- en kooktechnisch nogal lastig valt, maar in mijn hoofd zet ik mijn mes in deze stevige malse ribeye steak met citroen-kappertjesboter en dille.

Het recept komt uit de delicious. juli 2014 en is voor 2 personen:
Haal het vlees een uur voor bereiding uit de koelkast.
Doe 80 gram zachte boter met 2 theelepels kappertjes, een paar takjes dille, rasp en sap van een halve biologische citroen in een keukenmachine en mix. Doe over in een kommetje en zet tot gebruik in de koelkast. Verhit een grilpan op hoog vuur. Dep de twee ribeye steaks (a 250 gram inclusief bot) droog met keukenpapier, bestrooi met zout en peper en besprenkel met wat olie. Gril ze aan elke kant 2-2,5 minuut voor rosé en 4-5 minuten voor medium-rare of tot ze naar wens zijn. Laat ze losjes afgedekt met aluminiumfolie 5 minuten rusten en serveer met de citroen-kappertjesboter.

Wijn-spijstip:
Hier denken mensen vaak een stevige rode wijn bij, maar wat ook zo ontzettend lekker is is een stevige eetrosé zoals de Portugese Redoma rosé uit de Dourovallei. Het sap begon met 20 dagen gisting in een eiken vat om daarna 6 maanden in roestvrijstaal verder te rijpen tot hij boterzacht, vol, rond en fruitig was.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.