Doorgaan naar hoofdcontent

Groentewinkel

Udo Göebel schreef een mooie column in 'By the grape' over dat je vroeger als kind naar de winkel gestuurd kon worden met een boodschappenlijstje en een tientje in een portemonnee en dat je nu eigenlijk ook een portemonnee met 50 euro in je favoriete wijnwinkel zou kunnen afgeven om je te laten verrassen met wijnen die buiten je 'comfortzone' liggen. Zelf heb ik diezelfde behoefte, maar dan met de groentewinkel.

Omdat er in Delft in 2009 zoveel slagers en delicatessenwinkels zijn verdwenen heb ik mij voorgenomen in 2010 vaker naar de kleine zelfstandige te gaan in plaats van het gemakzuchtige 'one stop shopping'. Aangezien ik parttime werk, heb ik daar genoeg tijd voor. De poelier heb ik al ontdekt, nu is de groentewinkel aan de beurt. Want weet je nog hoe heerlijk het kan ruiken in de groentewinkel naar vers fruit en verse/versgesneden groenten? Dat hebben ze niet bij Appie hoor, daar ruikt het op de groente-afdeling heerlijk naar vers (af)gebakken appeltaart of brood om je alvast te verleiden tot koop bij de bakker achterin. Nee, de groenten in de supermarkt zijn reukloos en worden tegen zo laag mogelijke kostprijs geteeld. Dat wordt o.a. bewerkstelligd door te kiezen voor rassen met hoge productie. Smaak staat niet voorop. Met de tomaten als uitzondering omdat er klachten zijn geweest in de Duitse afzetmarkt.

Dus ben ik afgelopen week al 2 keer in de groentewinkel van Paap geweest. Sinds ik daar 'jazz' appels kocht, vind ik het weer lekker om verstandig van een appel te snoepen...

Zonder recept-idee blokkeer ik daar wel behoorlijk, dus het idee met de portemonnee spreekt me enorm aan. Wie weet volgende week...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...