Doorgaan naar hoofdcontent

Groentewinkel

Udo Göebel schreef een mooie column in 'By the grape' over dat je vroeger als kind naar de winkel gestuurd kon worden met een boodschappenlijstje en een tientje in een portemonnee en dat je nu eigenlijk ook een portemonnee met 50 euro in je favoriete wijnwinkel zou kunnen afgeven om je te laten verrassen met wijnen die buiten je 'comfortzone' liggen. Zelf heb ik diezelfde behoefte, maar dan met de groentewinkel.

Omdat er in Delft in 2009 zoveel slagers en delicatessenwinkels zijn verdwenen heb ik mij voorgenomen in 2010 vaker naar de kleine zelfstandige te gaan in plaats van het gemakzuchtige 'one stop shopping'. Aangezien ik parttime werk, heb ik daar genoeg tijd voor. De poelier heb ik al ontdekt, nu is de groentewinkel aan de beurt. Want weet je nog hoe heerlijk het kan ruiken in de groentewinkel naar vers fruit en verse/versgesneden groenten? Dat hebben ze niet bij Appie hoor, daar ruikt het op de groente-afdeling heerlijk naar vers (af)gebakken appeltaart of brood om je alvast te verleiden tot koop bij de bakker achterin. Nee, de groenten in de supermarkt zijn reukloos en worden tegen zo laag mogelijke kostprijs geteeld. Dat wordt o.a. bewerkstelligd door te kiezen voor rassen met hoge productie. Smaak staat niet voorop. Met de tomaten als uitzondering omdat er klachten zijn geweest in de Duitse afzetmarkt.

Dus ben ik afgelopen week al 2 keer in de groentewinkel van Paap geweest. Sinds ik daar 'jazz' appels kocht, vind ik het weer lekker om verstandig van een appel te snoepen...

Zonder recept-idee blokkeer ik daar wel behoorlijk, dus het idee met de portemonnee spreekt me enorm aan. Wie weet volgende week...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.