Doorgaan naar hoofdcontent

Kip in mosterdsaus

Gesauteerde plakjes kipfilet in romige mosterdsaus met een beetje Sherry. Echt heel erg lekker met pasta. Wel met aandacht klaarmaken, maar het kan met een kwartier klaar zijn. Wij dronken er een lichte, ronde witte wijn bij, de Tamellini Soave DOC 2007. Eigenlijk omdat ik dacht dat deze wijn nodig op moest, gezien het jaartal. Natuurlijk wel een stuk rijper dan de laatste keer dat wij 'm dronken, maar nog levendig en prima op dronk.

Recept 2 personen:
Snijd een dubbele kipfilet (liefst van een goede poelier zoals op de zaterdagse markt in Delft) in dunne plakjes. Verhit 40 gr boter in de koekepan en bak hierin de kip snel om en om bruin in ca. 2 minuten. Neem het vlees uit de pan, strooi er wat zout en peper over en houdt het warm. Laat de bakboter uit de pan lopen. Voeg dan 3 eetlepels water en 1 eetlepel Sherry (medium dry) toe en los al roerend de aanbaksels op. Laat zoveel mogelijk vocht verdampen. Voeg 150-200cc creme fraiche (licht verwarmd) toe en roer 2 theelepels fijne mosterd erdoor zodra de saus is gebonden. Breng eventueel nog op smaak met zout/peper. Voeg de kip aan de saus toe en dien direct op met pasta of aardappelpuree.

Reacties

  1. Dat klinkt als een zalige mosterdsaus! Ik zou willen dat we een goede poelier hadden in Almere maar dat is helaas in ieder geval door mij nog niet gevonden!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.