Doorgaan naar hoofdcontent

Gratin Dauphinois

Afgelopen kerst heb ik Gratin Dauphinois gemaakt uit mijn moeder's kookschriftje. Samen met een tournedos met rozensaus, stoofpeertjes en peultjes. Wij dronken er Étim Verema Sobremadurada 2005 bij, een krachtige, zoete Spaanse wijn van een novemberoogst.

Recept gratin Dauphinois 4 personen:
Oven voorverwarmen op 225˚C. Wijde ovenschaal invetten. Blaadjes van 6 takjes tijm afhalen en kleinmaken. 750gr aardappels schillen en in flinterdunne plakjes schaven (keukenmachine). Aardappels in laagjes in de schaal leggen. Elk laagje bestrooien met zout, peper en tijm. 2 dl melk verwarmen, 1 teen knoflook erboven uitpersen. Helft van 150gr Magor (=Mascarpone en Gorgonzola) toevoegen en laten smelten. 1 Ei loskloppen. Melkmengsel erdoor kloppen. Mengsel over de aardappels schenken. In een droge koekepan in 2 min. 25gr pijnboompitten lichtbruin roosteren. Pijnboompitten en rest van Magor over de aardappels verdelen. 4 eetlepels geraspte kaas en paneermeel (of gekruimeld beschuit) door elkaar scheppen en over de ovenschotel strooien. 25 gr boter in klontjes erover verdelen. Afdekken met aluminiumfolie. In het midden van de oven 30 minuten bakken. Folie verwijderen en in nog eens 15 minuten goudbruin en gaar bakken.

bron foto: www.deliaonline.com

Reacties

  1. Oooo, dat klinkt heerlijk! Ik ben gek van nou ja, zo ongeveer alles uit de oven en dan vooral gegratineerd... Dit ziet er zalig uit en wat je erbij hebt gegeten maakt het helemaal aantrekkelijk!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.