Doorgaan naar hoofdcontent

Stevige rode wijnen

Refererend aan het bericht van 10 januari, is mij eigenlijk ook al eens gevraagd 'wil je voor mij een doos wijn samenstellen? Ik houd van wijn van stevige blauwe druiven en het mag 100 euro kosten'. Een feest voor degene die dat portemonneetje mag inruilen voor wijnen waar de ontvanger dan hopelijk enorm van kan genieten. Van de week informeerde ik voorzichtig of er al een fles geproefd was. De reaktie: 'Ze waren allemaal fantastisch! Als je eenmaal wijnen van deze kwaliteit hebt geproefd, wil je niet meer minder!'
Dat is toch gaaf? Daar doe ik het voor.

Deze wijnen heb ik voor hem gevonden en serveer-, bewaar- en wijnspijsadviezen toegevoegd:
  1. Oxford Landing GSM 2006. Nu op dronk, vol, rond en zacht. Klein beetje restzoet, daarom goed bij bijvoorbeeld Japanse vleesgerechten met soyamarinade zoals beef yakitori. Rhône-blend van stevige blauwe druiven: Grenache, Syrah en Mourvèdre (=GSM)
  2. Chassagne Montrachet villages 2007 van Domaine Ramonet. Gemaakt van Pinot Noir, wat ik persoonlijk geen stevige blauwe druif vind, maar deze wijn is een mooie rijpe variant van een rode Bourgogne.
  3. Rosso di Montalcino 2007 van Abbadia Ardenga. Nu op dronk, krachtig, vol, met afgeronde tannines door 12 maanden houtrijping. Gemaakt van de Sangiovese (=Brunello) druif. Drinken bij rood vlees (biefstuk, entrecote, etc.).
  4. The Chocolate Block 2006 van Boekenhoutskloof, Franschhoek, Zuid-Afrika. Een 'Full body' wijn met veel rijp fruit en tonen van pure chocolade. Stevig, vol, krachtig en toch zacht genoeg om zo te drinken. De wijn heeft veel smaak, dus (rijpe/oude) kaas erbij eten die ook veel smaak hebben en anders bij stoofvlees of hertenbiefstuk. Kruiden/specerijen die erbij passen: tijm, laurier, etc.
  5. Verema Sobremadurada 2005 van Étim, Montsant, Spanje. De druiven zijn laat geplukt (november) en daarom al wat ingedroogd, de wijn is 12 maanden gelagerd in eiken vaten. Resultaat: een geconcentreerde wijn met behoorlijk wat restzoet. Een bijna-dessertwijn. Heerlijk bij kwartels gevuld met walnoten, foie gras en rozijnen, met een zoete saus van rozenconfiture.
  6. Bremerton Selkirk Shiraz 2006, Langhorne Creek, Australië. Shiraz (Syrah) is één van de blauwe druiven die hele donkere, volsappige, rijpe, kruidige (peper/laurier) wijnen voortbrengt en de Bremerton Shiraz is daar een stevig voorbeeld van. Nu op dronk, maar kan nog 2 jaar mee. Lekker bij een stevige blauwaderkaas of zelfs een gorgonzola piccante en / of dolce.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.